Produkcja i spożycie wieprzowiny w tym roku będą większe
Produkcja wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej w bieżącym roku ma wzrosnąć o 0,8 proc., informuje portal 3trzy3 na podstawie dyrekcji generalnej Komisji Europejskiej odpowiedzialnej za politykę UE w dziedzinie rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich.
Pogłowie świń we Wspólnocie ma wzrosnąć głównie wskutek powiększenia się liczby macior. Wzrost ten wyniesie jednak zaledwie 0,8 proc., ponieważ ceny wieprzowiny będą pod dużą presją ze względu na dużą dostępność tego mięsa oraz konkurencję na rynkach eksportowych.
Presja cenowa, zdaniem dyrekcji generalnej Komisji Europejskiej, będzie wpływać na nieznacznie niższą produkcję wieprzowiny w 2019 roku.
Cena żywca wieprzowego w Niemczech pozostaje bez zmian
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej w ubiegłym roku wyniósł 2,6 milionów ton. To o 9 procent mniej niż w 2016 r. Jednak jego wartość w porównaniu do tego okresu zmalała zaledwie o 2 proc., na co wpłynęły wyższe ceny mięsa.
Mięso wieprzowe w 2018 roku nadal będzie eksportowane przez UE w podobnej ilości. Wielkość eksportu może także wzrosnąć o 2,5 proc. Handel podlega jednak dużej presji ze względu na niższe ceny. Wpływ na tę sytuację ma również wzrost produkcji u głównych unijnych konkurentów na rynku światowym czyli Stanów Zjednoczonych oraz Kanady.
Produkcja wieprzowiny jest na wysokim poziomie również w Brazylii. Kraj ten prawdopodobnie będzie agresywnie poszukiwał rynków zbytu głównie z powodu nałożonego na niego przez Rosję zakazu eksportowego.
Spożycie mięsa wieprzowego w krajach UE w 2017 roku wyniosło 32,2 kg na mieszkańca. W bieżącym prawdopodobnie lekko wzrośnie. Według dyrekcji generalnej Komisji Europejskiej zwiększy się ono o 0,4 proc. do poziomu 32,3 kg na mieszkańca.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń