Producentów trzody chlewnej czekają kolejne ciężkie tygodnie
Kilogram żywca wieprzowego w skupie w czwartym tygodniu listopada kosztował średnio 4,25 zł - wynika z najnowszych danych ministerstwa rolnictwa. To o 8,3 proc. mniej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Spadki stawek zanotowano również w przypadku wyrobów z wieprzowiny w zbycie - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Szynka gotowana była o 4,9 proc. tańsza, schab z kością o 4,5 proc., zaś kiełbasa toruńska o 11,2 proc.
Ceny tuczników maleją, a import rośnie
Na giełdach zagranicznych ceny też są ostatnio w stagnacji. W ostatnim tygodniu minionego miesiąca notowania tuczników niemieckich VEZG (tzw. Duża Giełda) pozostały kolejny tydzień na tym samym poziomie - 1,36 euro za kg. To mocny sygnał dla naszych ubojni oraz zakładów przetwórczych, że stawki wieprzowiny w Polsce nie powinny wzrosnąć.
Nieco inaczej wygląda sytuacja na rynku prosiąt. Cena warchlaka krajowego wyniosła 181 zł za sztukę, zaś importowanego 203 zł. Sygnały o wzroście stawek prosiąt napływają również z rynków zagranicznych.
Cena warchlaków niemieckich wyniosła 34,5 euro za sztukę, zaś duńskich 250-280 koron. Jest to znaczące odbicie w porównaniu z październikiem, kiedy stawki wynosiły 210-235 DKK.
Według szacunków IERiGŻ konsumpcja wieprzowiny w Polsce w 2018 r. ma wzrosnąć o 1,8 kg na mieszkańca - przede wszystkim w związku z niższymi cenami tego gatunku mięsa. Spożycie wołowiny ma pójść w górę o 0,1 kg na mieszkańca, zaś drobiu o 0,2 kg. Ogólna konsumpcja mięsa w 2018 r. ma zwiększyć się o 2,5 proc.
Prognozy spożycia wieprzowiny na rynku krajowym nie zachęcają do zwiększenia produkcji. Według ekspertów instytutu w 2019 r. ma zmniejszyć się o 1 kilogram do 39 kg na mieszkańca.
Konsumpcja mięsa wołowego ma wzrosnąć po raz kolejny o 0,1 kg, zaś drobiowego o 0,2 kg do 38 kg. Spożycie mięsa ogółem ma spaść o 1 kg na mieszkańca, czyli o 1,3 proc. rok do roku.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ