Ceny tuczników maleją, a import rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-12-2018,13:30 Aktualizacja: 10-12-2018,12:59
A A A

Ceny tuczników przed świętami zazwyczaj nie rosną, ponieważ na rynku pojawia więcej zwierząt do sprzedaży. Stąd mimo dużego skupu ich wartość pozostaje bez zmian.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że aby cena tuczników zaczęła rosnąć musimy między innymi zmniejszyć import wieprzowiny do Polski.

Cena tuczników w Niemczech od kilku tygodni ciągle utrzymuje się na poziomie 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 5,83 zł.

Ubojnie w Niemczech pracują na wysokich obrotach, a zwierzęta są do nich dostarczane planowo i bez opóźnień.

asf, wirus asf, ekologiczna hodowla świń, rasa złotnicka pstra

ASF uderza w ekologiczne hodowle świń

Hodowca trzody chlewnej Maciej Zdziarski z miejscowości Łabiszyn Wieś w woj. kujawsko-pomorskim wspólnie z rodziną prowadzi gospodarstwo ekologiczne. Obecnie utrzymuje 20 macior. 10 z nich stanowią lochy rasy złotnickiej pstrej, a 10...

Cena tuczników w Polsce niestety nieco oderwała się od niemieckiej. Producenci żywca, jak informuje KZP-PTCH, są tym faktem zaskoczeni.

Tuczniki w Polsce są tańsze. Wynika to po pierwsze z większej produkcji tych zwierząt. Niestety wpływa na to również import wieprzowiny do naszego kraju.

Import wieprzowiny do Polski, według danych ministerstwa rolnictwa, od stycznia do września tego roku w przeliczeniu na żywiec daje równowartość ponad 8 mln sztuk.

Czy ceny tuczników wzrosną? Zdaniem analityków KZP-PTCH wiele będzie zależeć od sytuacji w Chinach, gdzie wpływ na notowania ma wirus afrykańskiego pomoru świń.

Kolejne ogniska mogą wpłynąć na mniejszą podaż tuczników i wyższą cenę ich skupu. To z kolei, zdaniem ekspertów, może się przełożyć na wyższy eksport unijnej wieprzowiny na tamtejszy rynek i tym samym na wzrost cen we Wspólnocie.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA