Producenci trzody tracą na sporze z USA w sprawie eksportu polskiej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-10-2018,10:40 Aktualizacja: 24-10-2018,10:46
A A A

Spór o eksport polskiej wieprzowiny do USA trwa, a tracą producenci żywca wieprzowego. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wiele krajowych zakładów wykorzystuje już tę sytuację, aby obniżyć swoje cenniki.

Amerykańscy konsumenci wskutek nieprawdziwych doniesienia tamtejszych mediów dotyczących rzekomych wysyłek mięsa ze świń pochodzących ze stref objętych restrykcjami ASF, tracą zaufanie do polskich produktów.

Od kilku dni trwa intensywny dialog ze stroną amerykańską na temat zniesienia wprowadzonych 18 października nieuzasadnionych restrykcji dla importu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski.

wieprzowina, USA, eksport mięsa, trzoda chlewna, świnie, eksport mięsa

Amerykanie analizują dokumenty ws. importu wieprzowiny z Polski

Stany Zjednoczone obecnie analizują przedstawione przez polskie służby weterynaryjne dokumenty dotyczące importu wieprzowiny - powiedział we wtorek w Sejmie minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. Amerykanie w ubiegły czwartek (18...

Służby weterynaryjne USA (Animal and Plant Health Inspection Service - APHIS) zgłosiły wątpliwości dotyczące lokalizacji niektórych polskich zakładów zatwierdzonych do eksportu. Polska wyraziła w tej sprawie stanowczy sprzeciw.

Przepisy unijne zezwalają na eksport na rynek unijny wieprzowiny pochodzącej ze strefy żółtej i białej. Amerykanie postawili jednak dodatkowy warunek zgodnie z którym eksportowana wieprzowina ma pochodzić wyłącznie ze strefy białej, a sprzedające ją zakłady również mają być zlokalizowane w tej strefie.

Polska strona uważa, że obszar miast Ełk i Sokołów Podlaski są to terytoria wydzielone i nieobjęte żadnymi ograniczeniami. W związku z tym są one traktowane jak strefa biała.

Amerykanie uznają jednak, że zakłady w Ełku i Sokołowie są zlokalizowane w miejscach, z których eksport do USA jest niedozwolony.

wieprzowina, USA, eksport mięsa, trzoda chlewna, świnie, eksport mięsa

Ardanowski: nie możemy pozwolić sobie na stratę amerykańskiego rynku

Nie możemy pozwolić sobie na utratę amerykańskiego rynku, gdyż jest ważny dla eksportu polskiej wieprzowiny. Jeżeli będzie to konieczne pojadę do USA, by wyjaśnić sprawę - powiedział we wtorek PAP minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof...

Główny lekarz weterynarii zauważa, że regionalizacja ASF jest zawsze konsultowana z Komisją Europejską. Mimo wystąpienia w Polsce ASF w 2014 r. eksport mięsa wieprzowego do USA był kontynuowany.

Wszystkie dotychczasowe wysyłki z Polski były akceptowane przez służby amerykańskie. Audyty służb amerykańskich przeprowadzane w Polsce w sektorze wieprzowiny nie kwestionowały również zasad regionalizacji ASF.

Główny lekarz weterynarii już 19 października przekazał stronie amerykańskiej oficjalne pismo z odpowiedzią na zarzuty APHIS i prośbą o zniesienie zakazu importu. Potwierdzono, że kwestionowane zakłady położone są w strefach wolnych, mimo że otoczone są obszarami objętymi restrykcjami ASF.

"Wskazano ustalone zasady tworzenia stref objętych ograniczeniami ASF w UE oraz zasady wydzielania z takich stref gmin miejskich, w których nie ma gospodarstw utrzymujących świnie ani dzików zakażonych ASF. Ponadto przypomniano, że w 2017 r. w wyniku negocjacji ze stroną amerykańską dotyczących definicji stref objętych restrykcjami ASF, strona polska zgodziła się wprowadzić dodatkowe ograniczenia przy eksporcie do USA wyłączając z możliwości eksportu świnie i zakłady nie tylko pochodzące z obszarów wymienionych w części 2 i 3 Załącznika do Decyzji KE 2014/709, ale również z części 1" - czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie głównego inspektoratu weterynarii.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA