Producenci trzody tracą na sporze z USA w sprawie eksportu polskiej wieprzowiny
Spór o eksport polskiej wieprzowiny do USA trwa, a tracą producenci żywca wieprzowego. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wiele krajowych zakładów wykorzystuje już tę sytuację, aby obniżyć swoje cenniki.
Amerykańscy konsumenci wskutek nieprawdziwych doniesienia tamtejszych mediów dotyczących rzekomych wysyłek mięsa ze świń pochodzących ze stref objętych restrykcjami ASF, tracą zaufanie do polskich produktów.
Od kilku dni trwa intensywny dialog ze stroną amerykańską na temat zniesienia wprowadzonych 18 października nieuzasadnionych restrykcji dla importu mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych z Polski.
Amerykanie analizują dokumenty ws. importu wieprzowiny z Polski
Służby weterynaryjne USA (Animal and Plant Health Inspection Service - APHIS) zgłosiły wątpliwości dotyczące lokalizacji niektórych polskich zakładów zatwierdzonych do eksportu. Polska wyraziła w tej sprawie stanowczy sprzeciw.
Przepisy unijne zezwalają na eksport na rynek unijny wieprzowiny pochodzącej ze strefy żółtej i białej. Amerykanie postawili jednak dodatkowy warunek zgodnie z którym eksportowana wieprzowina ma pochodzić wyłącznie ze strefy białej, a sprzedające ją zakłady również mają być zlokalizowane w tej strefie.
Polska strona uważa, że obszar miast Ełk i Sokołów Podlaski są to terytoria wydzielone i nieobjęte żadnymi ograniczeniami. W związku z tym są one traktowane jak strefa biała.
Amerykanie uznają jednak, że zakłady w Ełku i Sokołowie są zlokalizowane w miejscach, z których eksport do USA jest niedozwolony.
Ardanowski: nie możemy pozwolić sobie na stratę amerykańskiego rynku
Główny lekarz weterynarii zauważa, że regionalizacja ASF jest zawsze konsultowana z Komisją Europejską. Mimo wystąpienia w Polsce ASF w 2014 r. eksport mięsa wieprzowego do USA był kontynuowany.
Wszystkie dotychczasowe wysyłki z Polski były akceptowane przez służby amerykańskie. Audyty służb amerykańskich przeprowadzane w Polsce w sektorze wieprzowiny nie kwestionowały również zasad regionalizacji ASF.
Główny lekarz weterynarii już 19 października przekazał stronie amerykańskiej oficjalne pismo z odpowiedzią na zarzuty APHIS i prośbą o zniesienie zakazu importu. Potwierdzono, że kwestionowane zakłady położone są w strefach wolnych, mimo że otoczone są obszarami objętymi restrykcjami ASF.
"Wskazano ustalone zasady tworzenia stref objętych ograniczeniami ASF w UE oraz zasady wydzielania z takich stref gmin miejskich, w których nie ma gospodarstw utrzymujących świnie ani dzików zakażonych ASF. Ponadto przypomniano, że w 2017 r. w wyniku negocjacji ze stroną amerykańską dotyczących definicji stref objętych restrykcjami ASF, strona polska zgodziła się wprowadzić dodatkowe ograniczenia przy eksporcie do USA wyłączając z możliwości eksportu świnie i zakłady nie tylko pochodzące z obszarów wymienionych w części 2 i 3 Załącznika do Decyzji KE 2014/709, ale również z części 1" - czytamy w komunikacie opublikowanym na stronie głównego inspektoratu weterynarii.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ