Producenci świń wskutek embarga tracą już 21 złotych na tuczniku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-10-2018,10:10 Aktualizacja: 29-10-2018,9:09
A A A

Hodowcy trzody chlewnej, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, już dzień po wprowadzeniu amerykańskiego embarga na polską wieprzowinę, odczuli to na własnej skórze.

"Już w następnym dniu po w wprowadzeniu zakazu wiele zakładów znacznie ograniczyło liczbę skupowanych świń. W ślad za tym nastąpiła redukcja cen skupu dochodząca do 25 groszy za kilogram tuszy. Nietrudno przeliczyć, że strata na sprzedanym tuczniku w tym wypadku wyniosła ok. 21 zł" czytamy w komunikacie związku.

Zakłady mięsne, a przynajmniej większość z nich, do tej pory ustalały ceny w oparciu o notowania niemieckie publikowane w każdą środę.

Tuczniki w Niemczech od dwóch tygodni kosztują tyle samo tj. 1,36 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej czyli około 5,84 zł/kg. Niestety w momencie embarga, czyli 18 października, zasada ta przestała obowiązywać.

eksport wieprzowiny do USA, blokada eksportu polskiej wieprzowiny, trzody chlewna, producenci i hodowcy trzody chlewnej

Producenci trzody tracą na sporze z USA w sprawie eksportu polskiej wieprzowiny

Spór o eksport polskiej wieprzowiny do USA trwa, a tracą producenci żywca wieprzowego. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wiele krajowych zakładów wykorzystuje już tę sytuację, aby...

"Krajowe podmioty skupujące starają wykorzystać zawirowanie na rynku, aby zwiększyć swoje zyski. A przecież to nie rolnicy ponoszą winę za wstrzymanie dostaw wieprzowiny na rynek USA. Przerzucanie wszystkich kosztów amerykańskiego embarga na producentów świń nie powinno mieć miejsca i jest kolejnym czynnikiem powiększającym straty producentów trzody chlewnej" czytamy w komunikacie związku.

Amerykański rynek jest drugim po niemieckim kierunkiem eksportu polskiej wieprzowiny pod względem wolumenu oraz pierwszym pod względem wartości eksportu.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej podaje, że rocznie na rynek w USA Polska sprzedaje ok. 60 tys. ton wieprzowiny co stanowi 13,5 proc. całego krajowego eksportu wyrobów wieprzowych oraz 3 proc. rocznej produkcji.

Mięso wieprzowe do Stanów Zjednoczonych może eksportować 19 polskich firm. Uwagi, wskutek których eksport został wstrzymany, dotyczą dwóch zakładów zlokalizowanych w Ełku i Sokołowie Podlaskim.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA