Polska wciąż wolna od choroby pęcherzykowej świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-05-2024,13:40 Aktualizacja: 18-05-2024,13:40
A A A

Główny lekarz weterynarii informuje o opublikowaniu przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt (WOAH) zaktualizowanej deklaracji własnej Polski jako państwa wolnego od choroby pęcherzykowej świń (SVD).

Poprzednia deklaracja Polski o wolności od SVD została opublikowana przez WOAH 1 listopada 2007 r.

Od tego czasu status epizootyczny nie uległ zmianie (status państwa wolnego od SVD).

Aktualizacja deklaracji była konieczna z uwagi na usunięcie SVD z listy chorób WOAH oraz zmian w standardowej procedurze operacyjnej dotyczącej oświadczeń własnych państw członkowskich WOAH.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Na rynku tuczników widać ożywienie

Polski rynek tuczników przeżywa ożywienie handlem. W indywidualnych negocjacjach stawki rosną nawet do 9,70 zł za kg w klasie E. Ceny tuczników zarówno na parkiecie ISW jak i VEZG krążą ciągle wokół tych samych wartości....

Ostatni przypadek SVD w Polsce stwierdzono w 1972 r.

Ogniska zostały opisane jako mniej ciężkie lub bez objawów klinicznych.

Zakażenie zostało natomiast wykryte podczas badania próbek w ramach programu nadzoru serologicznego lub dla potrzeb certyfikacji eksportowej.

Choroba pęcherzykowa świń

Choroba pęcherzykowa świń (SVD - Swine vesicular disease) jest zaraźliwą jednostką zakaźną świń wywoływaną przez wirus z rodzaju Enterovirus, należący do rodziny Picornaviridae.

Jedynym naturalnym gospodarzem wirusa są świnie.

SVD do czasu potwierdzenia badaniami wymaga zastosowania środków takich jak dla pryszczycy.

Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie SVD, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Tuczniki na VEZG wkrótce będą droższe?

Ceny tuczników w Niemczech do 22 maja wciąż będą na poziomie 2,20 euro. Duża giełda VEZG po raz kolejny nie zdecydowała się na zmianę notowań, choć wkrótce ma się to zmienić. Cena tuczników na VEZG od 28 lutego wynosi 2,20 euro...

Źródła zakażenia

Najczęstszym źródłem zakażenia są inne zakażone zwierzęta lub kontakt z ich wydalinami (np. w pojazdach lub pomieszczeniach), a także skażone produkty pochodzenia zwierzęcego (np. zlewki pozyskane z zakażonych zwierząt).

Przemieszczanie zwierząt zakażonych subklinicznie jest najczęstszym sposobem wniknięcia SVDV do stada.

Należy pamiętać, żeby zwierzęta wprowadzane do stada pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.

Przebieg choroby i objawy kliniczne

SVD może mieć przebieg subkliniczny, łagodny lub ciężki. Zależy on od szczepu wirusa, wieku świń, drogi wniknięcia i dawki wirusa oraz warunków, w których utrzymane są świnie.

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Ceny tuczników wzrosną przez większe spożycie wieprzowiny?

Ceny tuczników na europejskich rynkach pozostają w trendzie bocznym. Większość z nich ponownie jest stabilna. Ceny świń rzeźnych nie zmieniły się w Niemczech, Belgii, Holandii, Austrii i Hiszpanii. Zatrzymany został natomiast trend spadkowy...

Okres inkubacji choroby pęcherzykowej trwa zwykle od 2 dni do 7 dni i zależy od dawki wirusa i drogi zakażenia.

Charakterystycznym objawem klinicznym są pęcherze pojawiające się na tarczy ryja, w okolicach jamy ustnej, na koronkach i piętkach racic, w obrębie szpary międzyracicowej, jak również na skórze śródstopia i śródręcza.

U loch prośnych, oproszonych oraz tuczników występują objawy nerwowe, takie jak ruchy maneżowe (kręcenie się w koło). Chore zwierzęta atakują i gryzą przeszkody.

Dochodzi do wiosłowania i porażenia kończyn, które często prowadzi do śmierci osobnika.

Wzrasta temperatura ciała świni do 39,8-42°C. U loch będących w ciąży wielokrotnie dochodzi do ronień.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 



 

 

 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA