Pogłowie macior w Chinach spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-04-2017,11:40 Aktualizacja: 20-04-2017,10:58
A A A
Liczba loch w Chinach w ciągu ostatnich 4 lat spadło o 9 mln sztuk. Od początku bieżącego roku ich pogłowie zmniejszyło się o 0,5 proc. i na koniec lutego wyniosło 36,3 mln sztuk. 
 
Producenci wieprzowiny z Chin nadal osiągają duże zyski, ponieważ cena tuczników w tym kraju wynosi 16,49 juanów za kg, co w przeliczeniu na polską walutę wynosi 9,51 zł za kg wagi żywej – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji Genesus.
 
Produkcja trzody chlewnej w Chinach i jej rozwój są blokowane polityką rządu dotyczącą ochrony środowiska. Z powodu zaostrzonych regulacji środowiskowych wielu rolników jest zmuszonych do likwidowania produkcji.
 
wieprzowina, rosja, chiny, trzoda chlewna

Mniej wieprzowiny w Chinach, ale globalnie będzie jej więcej

Wieprzowina nadal będzie utrzymywać tendencję wzrostową jeśli chodzi o produkcję tego mięsa. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) w 2017 roku wzrost ten ma wynieść 1 proc. Stany Zjednoczone, Brazylia i Rosja. To trzy kraje,...
Stado macior w lutym 2013 r. liczyło jeszcze 45 mln sztuk. W ciągu 4 ostatnich lat pogłowie loch zmniejszyło się o 9 mln. sztuk i nadal maleje. 
 
Chiny zaimportowały w lutym 181 800 ton wieprzowiny, co w przeliczeniu na tuczniki stanowi około 2 mln sztuk. 
 
Import w porównaniu rok do roku wzrósł o 153,8 proc. Jeżeli cena wieprzowiny na rynku chińskim będzie mniejsza to należy spodziewać się wzrostu konsumpcji, co spowoduje wzrost popytu.
 
Jak wynika z raportu Hu Song (CESA) sektor produkcji trzody chlewnej cieszył się w ubiegłym roku dużą popularnością wśród przedsiębiorców, którzy zainwestowali 6 mld dolarów, z czego 84,4 proc. skierowano bezpośrednio do sektora produkcji żywca. 
 
Nowe fermy łącznie wyprodukują 27 mln tuczników zgodnie z ich zaplanowaną wydajnością. Obecnie na tamtejszym rynku działa 5000 rzeźni, które pracują na 30 proc. swoich mocy produkcyjnych.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA