Mniej wieprzowiny w Chinach, ale globalnie będzie jej więcej
Wieprzowina nadal będzie utrzymywać tendencję wzrostową jeśli chodzi o produkcję tego mięsa. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) w 2017 roku wzrost ten ma wynieść 1 proc.
Stany Zjednoczone, Brazylia i Rosja. To trzy kraje, które mają najbardziej zapracować na wzrost produkcji tego mięsa – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji USDA.
Popyt na wieprzowinę w Stanach Zjednoczonych oraz rozwijający się w związku z tym eksport spowoduje, że będą one odpowiedzialne za ponad połowę przyrostu światowej produkcji tego mięsa.
Rekordowy eksport wieprzowiny. Kierunek Azja
Rosja mocno inwestuje w nowe technologie związane z sektorem trzodowym. Ponadto spodziewane są tam obfite plony zbóż, które wpłyną na niskie ceny pasz. Stąd właśnie biorą się prognozy wysokiej produkcji wieprzowiny w tym kraju.
Błędy popełniane w hodowli trzody chlewnej w tym kraju mogą jednak dość znacząco je zweryfikować. W Rosji cały czas mimo doskonałych warunków pokutuje bowiem socjalistyczny i niemal zupełnie nieefektywny model produkcji świń.
Brazylia zaczyna powoli wracać na dobre tory po skandalu, który spowodował poważny kryzys tamtejszego sektora mięsnego. Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych rośnie tam popyt wewnętrzny na to mięso co za chwilę przełoży się na większy eksport.
Pogłowie macior w Chinach czyli u największego producenta wieprzowiny na świecie prawdopodobnie znowu zmaleje. Mają na to wpłynąć nowe przepisy związane z ochroną środowiska. Dlatego mimo poprawy efektywności produkcji jej wielkość w tym roku może zmaleć.
Książki warte polecenia: Sygnały świń