Podaż tuczników jest niska. Podobnie jak sprzedaż wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
04-09-2023,13:15 Aktualizacja: 04-09-2023,13:12
A A A

Sprzedaż mięsa wieprzowego w ostatnim czasie zmalała, zarówno w Polsce, jak i w Niemczech. To jeden z czynników wpływających na ceny tuczników, które nie rosną, ale też nie spadają.

Presja cenowa na unijnym rynku trzody chlewnej stopniowo ustępuje. W ostatnich notowaniach małej giełdy w Niemczech cena skupu tuczników wzrosła o 2 eurocenty. Duże niemieckie rzeźnie mimo to nadal narzekają na słabą sprzedaż mięsa i niskie marże.

– Skup żywca bez kontraktu jest ograniczony, gdyż niemieckie ubojnie nie są obecnie zainteresowane zakupem dodatkowych partii świń bez zawartych umów kontraktacyjnych – komentuje bieżącą sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz, prezes KZP-PTCH Polpig.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Cena tuczników zależy od notowań zbóż?

Na niemieckim rynku tuczników mamy równowagę pomiędzy podażą a popytem. Dzięki temu drugi raz z rzędu stawki na giełdzie ISW i VEZG są takie same i wynoszą 2,30 euro za kg w klasie E, tj. 10,29 zł. Notowania za tuczniki w Polsce...

Niemiecka organizacja VEZG w minioną środę 30 sierpnia utrzymała cenę tuczników na poziomie 2,30 euro za kg wbc (10,29 zł).

Cena tuczników w krajowych notowaniach w ubiegłym tygodniu wynosiła od 7,80 do 10,00 zł/kg wbc.

– Podaż żywca jest niska, ale również na niskim poziomie pozostaje sprzedaż mięsa wieprzowego – kontynuuje Dargiewicz.

Departament Rynków rolnych MRiRW informuje, że eksport mięsa wieprzowego w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2023 r. wyniósł 123 tys. ton i był o 18,6% mniejszy rok do roku.

Wartościowo, ze względu na inflację, Polska sprzedała za granicę więcej wieprzowiny o 4,8%, tj. łącznie za 334 mln euro.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA