Wzrost popytu na wieprzowinę przełożył się na zwiększenie jej ceny. Trend ten jest zauważalny niemal w całej Europie.
Ceny w skupie trzody chlewnej w większości krajów Unii Europejskiej wzrosły. W Polsce tuczniki w ciągu tygodnia podrożały o 10 gr do wartości 8,70 zł za kg w klasie E.
Popyt na produkty wieprzowe wzrósł, co przełożyło się na zwiększenie cen w skupie tuczników.
Rozpoczęcie sezonu turystycznego spowodowało wzrost spożycia wieprzowiny zwłaszcza w Europie Centralnej i Północnej.
Jednocześnie podaż żywca maleje za sprawą upałów i związanych z nimi słabszych przyrostów masy ciała zwierząt, co przekłada się na wyraźny spadek wagi ubojowej tuczników.
Hodowca utrzymywał 20 macior rasy pbz i produkował tuczniki w cyklu zamkniętym. W 2017 r. postanowił zainwestować w rasę puławską dzięki której, jego zdaniem, można uzyskać pewniejszy i stabilniejszy zysk. Bartosz Żurek z miejscowości...
Ceny skupu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wzrosły w większości krajów unijnych. W notowaniach z 26. tygodnia we Francji cena wzrosła o 5 centów za kg, w Hiszpanii i Irlandii o 4 centy, a w Holandii, Belgii i Austrii o 3 centy.
W Danii notowania pozostały na tym samym poziomie co przed tygodniem. Podobnie sytuacja wygląda w Niemczech, gdzie cena tuczników utrzymała się na poziomie 1,85 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co daje około 8,67 zł.
W Polsce średnia cena tuczników w klasie E wynosi około 8,70 zł za kg i jest o 10 gr wyższa niż przed tygodniem.
Jak podkreślają eksperci z POLPIG wzrosty cenowe nie są spektakularne, ale przy spadających notowaniach zbóż poprawiają nastroje producentów trzody chlewnej.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w dniu 26 czerwca półtusze wieprzowe klasy S skupowano średnio po 8,8 zł za kg masy poubojowej ciepłej. Cena ta była o 1,6% wyższa niż przed tygodniem. Za klasę E producenci uzyskiwali średnio 8,7 zł za kg, za klasę U 8,4 zł, za klasę R niemal 8 zł za kg, a za klasę O 7,1 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ