Ożywienie na rynku tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-07-2022,8:30 Aktualizacja: 04-07-2022,17:31
A A A
Ceny w skupie trzody chlewnej w większości krajów Unii Europejskiej wzrosły. W Polsce tuczniki w ciągu tygodnia podrożały o 10 gr do wartości 8,70 zł za kg w klasie E. 
 
Popyt na produkty wieprzowe wzrósł, co przełożyło się na zwiększenie cen w skupie tuczników. 
 
Rozpoczęcie sezonu turystycznego spowodowało wzrost spożycia wieprzowiny zwłaszcza w Europie Centralnej i Północnej. 
 
Jednocześnie podaż żywca maleje za sprawą upałów i związanych z nimi słabszych przyrostów masy ciała zwierząt, co przekłada się na wyraźny spadek wagi ubojowej tuczników.
 
trzoda chlewna, rasa puławska, tucz bez GMO, Bartosz Żurek, materiał hodowlany,

Zastąpił świnie pbz rasą puławską

Hodowca utrzymywał 20 macior rasy pbz i produkował tuczniki w cyklu zamkniętym. W 2017 r. postanowił zainwestować w rasę puławską dzięki której, jego zdaniem, można uzyskać pewniejszy i stabilniejszy zysk.   Bartosz Żurek z miejscowości...
Ceny skupu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wzrosły w większości krajów unijnych. W notowaniach z 26. tygodnia we Francji cena wzrosła o 5 centów za kg, w Hiszpanii i Irlandii o 4 centy, a w Holandii, Belgii i Austrii o 3 centy.
 
W Danii notowania pozostały na tym samym poziomie co przed tygodniem. Podobnie sytuacja wygląda w Niemczech, gdzie cena tuczników utrzymała się na poziomie 1,85 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co daje około 8,67 zł. 
 
W Polsce średnia cena tuczników w klasie E wynosi około 8,70 zł za kg i jest o 10 gr wyższa niż przed tygodniem.
 
Jak podkreślają eksperci z POLPIG wzrosty cenowe nie są spektakularne, ale przy spadających notowaniach zbóż poprawiają nastroje producentów trzody chlewnej. 
 
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w dniu 26 czerwca półtusze wieprzowe klasy S skupowano średnio po 8,8 zł za kg masy poubojowej ciepłej. Cena ta była o 1,6% wyższa niż przed tygodniem. Za klasę E producenci uzyskiwali średnio 8,7 zł za kg, za klasę U 8,4 zł, za klasę R niemal 8 zł za kg, a za klasę O 7,1 zł za kg. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA