Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że wzrost cen zakupu żywca wieprzowego w Polsce utrzymuje się od drugiej dekady stycznia bieżącego roku. W drugim tygodniu lutego ceny wzrosły o kolejne 3%.
Wzrost cen zakupu żywca wieprzowego w Polsce utrzymuje się od drugiej dekady stycznia bieżącego roku. W drugim tygodniu lutego ceny wzrosły o kolejne 3%.
Świnie rzeźne w dniach 8–14 lutego 2021 r., według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podrożały w ciągu tygodnia o 3% do wartości 4,16 zł za kg.
Cena ta była o około 7% wyższa niż przed miesiącem oraz o 31,5% niższa niż uzyskiwali rolnicy w tym samym okresie ubiegłego roku.
Wzrost cen trzody chlewnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, jest obserwowany także na rynku Unii Europejskim.
Liczba tuczników czekających na ubój w Niemczech szybko maleje. W notowaniach cenowych świń w całej Europie widać trend wzrostowy. Czy w końcu doczekamy się wyraźnej poprawy na rynku? Rynek trzody chlewnej w ostatnich miesiącach...
Jednak dynamika wzrostu cen jest niższa niż w Polsce. W drugim tygodniu lutego średnio w krajach unijnych za świnie rzeźne klasy E płacono 129,45 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje 582,90 zł.
Było to o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem, ale o 30% mniej niż przed rokiem.
Cena tego rodzaju żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 121,53 euro za 100 kg, czyli około 547,19 zł.
Notowania te były niemal o 8 euro za 100 kg niższe niż średnio w Unii Europejskiej i o 2,71 euro za 100 kg niższe niż w Niemczech. Jednocześnie były one o około 6 euro za 100 kg wyższe niż w Niderlandach.
Na krajowym rynku w ślad za wzrostem cen żywca drożało również mięso wieprzowe w zbycie. Zakłady sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,01 zł za kg.
Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem, a także o 30,5% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ