Nadwyżka żywca w Niemczech maleje. Dobry sygnał dla hodowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-02-2021,10:35 Aktualizacja: 22-02-2021,10:34
A A A

Liczba tuczników czekających na ubój w Niemczech szybko maleje. W notowaniach cenowych świń w całej Europie widać trend wzrostowy. Czy w końcu doczekamy się wyraźnej poprawy na rynku?

Rynek trzody chlewnej w ostatnich miesiącach znajdował się w bardzo trudnej sytuacji. Ceny skupu wciąż są niskie, ale widać już pierwsze oznaki ożywienia, które nie wydają się tylko chwilowe.

Zima powoli odpuszcza, a ona również spowodowała znaczące utrudnienia na rynku, głównie logistyczne.

  • Tuczniki w Niemczech kosztują 1,21 euro za kg wbc
  • Cena tuczników w Niemczech wzrosła pierwszy raz od 13 tygodni
  • Nadwyżka tuczników w Niemczech szybko maleje
  • Ceny tuczników w Polsce rosną od dwóch tygodni
  • Tuczniki drożeją w wielu europejskich państwach

tuczniki, cena tuczników, VEZG, producenci tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, hodowcy świń, ASF, Covid-19

Cena tuczników w Niemczech w końcu w górę!

Ceny tuczników w Niemczech w końcu poszły w górę! I choć nie jest to spektakularna podwyżka, to jednak stanowi ona pewien sygnał poprawy na rynku trzody chlewnej. "Na niemieckim rynku świń rzeźnych nadwyżka podaży i masa ubojowa...

Cena w Niemczech wzrosła

Liczba świń w Niemczech czekających na ubój, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, szybko spada. Nadwyżka żywca na tamtejszym rynku powinna być więc wkrótce zagospodarowana.

Tuczniki sprzedawane do rzeźni mają również niższą masę ubojową.

Cena tuczników u naszych zachodnich sąsiadów w końcu została podniesiona. W notowaniach VEZG z 17 lutego wzrosła ona do 1,21 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. Wzrost ceny wyniósł zatem 2 eurocenty.

Tuczniki w Niemczech, w przeliczeniu na polską walutę, zgodnie z kursem euro z 19 lutego, kosztują 5,42 zł za kg wbc.

Trend wzrostowy w Polsce się utrzyma?

W Polsce od dwóch tygodni obserwujemy wzrostowy trend dotyczący cen trzody chlewnej. W związku z sytuacją w Niemczech istnieje duże prawdopodobieństwo, że utrzyma on się w kolejnych tygodniach.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, cena w Polsce, niemiecka cena

Tuczniki w Polsce zaczęły drożeć

Cena tuczników w Polsce w pierwszym tygodniu lutego wzrosła w ciągu tygodnia o 2%. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż na początku stycznia bieżącego roku.   Krajowi dostawcy za świnie rzeźne w dniach od 1 do 7 lutego uzyskiwali...

Ceny tuczników w Polsce w porównaniu do poprzedniego tygodnia, jak informuje KZP-PTCH POLPIG, wzrosły średnio o 20 groszy.

Producenci sprzedający tuczniki na wagę żywą otrzymują stawki wynoszące średnio około 4,06 zł za kilogram. Z kolei za klasę E zakłady mięsne płacą średnio około 5,40 zł/kg.

Ceny tuczników rosną

Ceny tuczników w ostatnim czasie zaczęły rosnąć w wielu europejskich państwach.

Zakłady mięsne w Hiszpanii 18 lutego płaciły za żywiec 1,17 euro za kg czyli około 5,24 zł za kilogram.

ożywienie sektora wieprzowiny, trzoda chlewna,cena tuczników,warchlaki, Unia Europejska, koronawirus, ASF

Pierwsze oznaki ożywienia na rynku trzody chlewnej

Komisja Unii Europejskiej dostrzega oznaki ożywienia w sektorze wieprzowiny. Ceny prosiąt wzrosły, co jest jednym ze wskaźników świadczącym o poprawie warunków rynkowych.   Komisarz ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski wysłał...

Tuczniki podrożały również w Belgii i we Francji, gdzie kosztują odpowiednio 0,77 euro za kg żywca tj. około 3,46 zł za kg oraz 1,21 za kg tuszy 56% czyli około 5,44 zł za kg.

Cena tuczników w ostatnich notowaniach w Danii i Niderlandach utrzymała się na dotychczasowym poziomie. W pierwszym przypadku 11 lutego kosztowały one 9,50 DKK za kg tuszy tj. około 5,7 zł za kg. W Niderlandach 12 lutego zakłady płaciły 0,91 euro za kg żywca tj. około 4,1 zł za kg.

Wzrostowi cen skupu trzody chlewnej oraz ich stabilizacji sprzyja utrzymujący się na wysokim poziomie unijny eksport wieprzowiny do Chin.

Podwyżki w unijnych cennikach, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, spowodowane są również niższą podażą żywca oraz większym zapotrzebowaniem na surowiec ze strony zakładów przetwórczych i handlu.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA