Nowa bakteria atakuje płuca u świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-05-2020,10:30 Aktualizacja: 15-05-2020,14:06
A A A
Naukowcy z Australii odkryli nowy szczep bakterii. Atakuje on świnie w wieku od 12 do 20 tygodni i powoduje zmiany chorobowe w płucach w wyniku, których niektóre zwierzęta padają. 
 
Bakterię o nazwie Glaesserella australis odkryli badacze z australijskiego uniwersytetu Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation (QAAFI).
 
Patogen wywołuje dwie postaci choroby. Podczas pierwszej z nich brak jest widocznych klinicznych objawów.
 
Jednak w rzeźni w tuszach widoczne są zmiany i ropnie w płucach, które są bardzo podobne do tych spowodowanych przez Actinobacillus pleuropneumoniae (App) – informuje portal 3trzy3.pl na podstawie danych z QAAFI.
 
zakład mięsne w Niemczech, zakłady ubojowe, rzeźnie, zamkniecie zakładów, koronawirus, spadek cen tuczników, wbc,

Zakłady mięsne w Niemczech zamknięte z powodu koronawirusa

Koronawirus został potwierdzony u pracowników w dwóch dużych niemieckich ubojniach. Zakłady zostały zamknięte, a cena tuczników gwałtownie spadła.   COVID-19 coraz bardziej wpływa na rynek trzody chlewnej. Jak informuje...
Druga postać infekcji powoduje objawy kliniczne u świń w gospodarstwie w wieku od 12 do 20 tygodni. Choroba w niektórych przypadkach kończy się upadkiem zwierząt. 
 
Naukowcy opracowali test diagnostyczny, który jest obecnie zatwierdzany.
 
Podczas jego tworzenia przebadali 26 wyizolowanych bakterii Glaesserella australis, 15 szczepów referencyjnych i 1 izolat terenowy. A. pleuropneumoniae, 16 szczepów referencyjnych dla innej bakterii (Pasteurella multocida), która powoduje chorobę układu oddechowego oraz 47 innych szczepów i izolatów polowych reprezentujących 12 rodzajów i 26 gatunków podobnych bakterii.
 
W celu ustalenia częstotliwości występowania choroby naukowcy pobrali od chorych świń płuca ze zmianami, ropniami i zapaleniem opłucnej z łącznie niemal 100 ferm utrzymujacych trzodę chlewną.
 
Obecnie trwają badania i analiza uzyskanych w uniwersytecie QAAFI danych.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA