Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, poinformował o zamknięciu dwóch dużych ubojni w Niemczech. Zmniejszony popyt na wieprzowinę oraz zamykanie zakładów wywołało szybką reakcję rynku i w efekcie spadek cen żywca o 10 centów.
Koronawirus został potwierdzony u pracowników w dwóch dużych niemieckich ubojniach. Zakłady zostały zamknięte, a cena tuczników gwałtownie spadła.
COVID-19 coraz bardziej wpływa na rynek trzody chlewnej. Jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, można zaobserwować coraz większy rozdźwięk między ceną żywca a ceną produktów wieprzowych na półkach sklepowych.
Spadek popytu spowodowany zamknięciem restauracji, ograniczeniami w organizowaniu imprez i spotkań przy grillu, a także zamknięcie dwóch dużych ubojni w landach North Rhine-Westphalia i Schleswig-Holstein spowodowało w minionym tygodniu spadek cen żywca wieprzowego w Niemczech o 10 centów za kilogram wagi bitej ciepłej.
Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem. Ceny...
Zamkniecie zakładów było efektem wykrycia koronawirusa u części załogi.
Lokalne władze tych landów zaleciły przebadanie pracowników także pozostałych zakładów mięsnych w kierunku COVID-19.
Zdaniem ekspertów z POLPIG ewentualne potwierdzenie zakażeń w innych zakładach może spowodować dodatkową presję na cenę skupu żywca wieprzowego w tym kraju.
Zwracają oni uwagę, że u naszych zachodnich sąsiadów również nie ma procedur zapewniających utrzymanie ciągłości produkcji w zakładach mięsnych dotkniętych koronawirusem i w przypadku zakażenia części załogi cały zakład jest zamykany.
Do podobnej sytuacji doszło w Stanach Zjednoczonych, gdzie w wyniku pandemii wstrzymano prace wielu ubojni.
Takie zamknięcie zakładu ubojowego z dnia na dzień stwarza bardzo trudną sytuację dla producentów tuczników, którzy muszą poszukać innego odbiorcy.
Jeszcze większym problemem jest pozostawienie zwierząt bez obsługi w razie przymusowej kwarantanny personelu fermy.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ