Niemcy podnieśli cenę tuczników o kolejne 4 centy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-05-2019,10:40 Aktualizacja: 17-05-2019,10:38
A A A
Cena żywca wieprzowego na niemieckiej małej giełdzie pozostała bez zmian. Z kolei na dużej giełdzie notowania wzrosły o 4 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
 
Niemcy opublikowały 14 maja notowania małej giełdy (ISW). Cena tuczników pozostała na poziomie sprzed tygodnia i wyniosła 1,86 euro za kilogram wbc, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
Na aukcji wystawiono 2933 tuczników w 19 partiach z czego sprzedano 17 partii i łącznie 2583 sztuk.
 
ASF, wirus, Niemcy, dziki

ASF. Ryzyko zawleczenia wirusa do Niemiec jest duże

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) z łatwością może przedostać się z Belgii do Niemiec wraz z zakażonymi dzikami. Ryzyko stanowi także nielegalny transport zwierząt oraz resztki skażonego mięsa.   Według Friedricha Loefflera Institut ryzyko...
 
Cena uzyskana na małej giełdzie w przeliczeniu na polską walutę daje 8,01 złotych za kilogram.
 
Na opublikowanej dzień później (15 maja) dużej giełdzie (VEZG) żywiec wieprzowy podrożał o 4 centy do wartości 1,80 euro za kilogram wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,76 złotych.
 
Cena ta obowiązuje od 16 do 22 maja. Zdaniem ekspertów fali wzrostów cen nie widać końca. Mimo niedogodności i problemów, z jakimi borykają się nasi hodowcy trzody chlewnej z powodu afrykańskiego pomoru świń, radzimy sobie z nim całkiem nieźle. 
 
W ich opinii to Azja będzie w najbliższych miesiącach, a może i latach motorem napędzającym spiralę wzrostu cen wieprzowiny.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA