Tuczniki w Polsce zaczęły drożeć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-02-2021,19:00 Aktualizacja: 19-02-2021,19:11
A A A
Cena tuczników w Polsce w pierwszym tygodniu lutego wzrosła w ciągu tygodnia o 2%. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż na początku stycznia bieżącego roku.
 
Krajowi dostawcy za świnie rzeźne w dniach od 1 do 7 lutego uzyskiwali średnio 4,03 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż na początku stycznia 2021 r. 
 
Żywiec wieprzowy był jednocześnie aż o 31,5% tańszy niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
Warto dodać, że na niemieckiej dużej giełdzie, według danych opublikowanych 17 lutego, cena tuczników wzrosła 1,19 euro za kg wagi bitej ciepłej do 1,21 euro, czyli do około 5,43 zł. 
 
tuczniki, cena tuczników, VEZG, producenci tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, hodowcy świń, ASF, Covid-19

Cena tuczników w Niemczech w końcu w górę!

Ceny tuczników w Niemczech w końcu poszły w górę! I choć nie jest to spektakularna podwyżka, to jednak stanowi ona pewien sygnał poprawy na rynku trzody chlewnej. "Na niemieckim rynku świń rzeźnych nadwyżka podaży i masa ubojowa...
W pierwszym tygodniu lutego, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, półtusze wieprzowe zbywano średnio po 5,88 zł za kg. 
 
Cena ta była o 4 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej i o 2 gr za kg niż przed miesiącem. Asortyment ten był jednak o 30,5% tańszy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
W 2020 r. łączne przychody z polskiego eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły blisko 6 mld euro, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 26,4 mld zł. Były one o 4% niższe niż w 2019 r.
 
Z kolei eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych spadł o 5% do poziomu 714 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). W ubiegłym roku import zmniejszył się o 1% i osiągnął wartość 890 tys. ton.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA