Minister wierzy w odbicie na rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-11-2021,11:10 Aktualizacja: 22-11-2021,11:13
A A A

Musimy podtrzymać hodowlę trzody chlewnej w obecnym okresie dekoniunktury rynkowej, aby mieć możliwość zwiększenia pogłowia, gdy sytuacja na rynku się poprawi – poinformował Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa.

Obecna dekoniunktura na rynku trzody chlewnej spowodowana jest niskimi cenami skupu. - Naszym zadaniem jest podtrzymanie produkcji trzody chlewnej przez najbliższych bardzo trudnych kilka miesięcy. Wierzę, że jednak później nastąpi odbicie cenowe i wtedy ważne jest, abyśmy mieli możliwość powrotu z potencjałem hodowlanym - powiedział polityk w TVP1.

wieprzowina, mięso czerwone ,Raport Wieprzowina - Nowa perspektywa, Polskie Mięso, Tomasz Schwarz, weganie, mięso

Czy wieprzowina szkodzi zdrowiu?

Wielu konsumentów pod naciskiem różnych doniesień o rzekomej szkodliwości mięsa wieprzowego, eliminuje je ze swojej diety. Badania naukowe prowadzone w 2020 r. przez międzynarodowy zespół naukowców polegające na meta...

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że jeśli nie zrobimy nic, aby hodowlę trzody chlewnej w Polsce podtrzymać, to może się okazać, że będzie zagrożona. Dodał, że resort pracuje nad systemem wsparcia dla loch, aby hodowlę można było szybko odbudować, gdy poprawi się koniunktura. - Bez materiału zarodowego to się nie uda, dlatego opracowujemy wsparcie dla loch. System finansowania będzie na tyle istotny, mam nadzieję, że pozwoli na utrzymanie potencjału rozrodczego - stwierdził.

Wicepremier powiedział też, że trwający obecnie kryzys, związany z niskimi cenami skupu trzody chlewnej, pogłębia ASF. Dodał, że poza wieloma działaniami pomocowymi dla rolników w związku z wirusem, jak m.in. system rekompensat za utracone dochody czy podniesienie stawki za wyłączenie z produkcji trzody chlewnej, ważna jest redukcja populacji dzików.

- Będziemy, prawdopodobnie z ministrem środowiska, proponować nowelizację ustawy, która by (...) zmuszała koła łowieckie do wykonania planów, do wykonania tej redukcji (dzików - PAP). Nie chciałbym wchodzić w szczegóły tej propozycji, ale będą to środki bardzo skuteczne - podkreślił.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig szacuje, że blisko trzy czwarte powierzchni naszego kraju jest w strefach ASF, z czego 30 proc. żywca pochodzi ze stref z ograniczeniami. W tym roku w Polsce zanotowano 119 ognisk choroby.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ


Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA