Czy wieprzowina szkodzi zdrowiu?
Wielu konsumentów pod naciskiem różnych doniesień o rzekomej szkodliwości mięsa wieprzowego, eliminuje je ze swojej diety.
Badania naukowe prowadzone w 2020 r. przez międzynarodowy zespół naukowców polegające na meta analizie tzw. badań kohortowych obejmujących ponad 6 mln uczestników, nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwości mięsa czerwonego.
Badania zostały zaprezentowane w raporcie "Wieprzowina - Nowa perspektywa". To pierwsze od lat kompendium pokazujące stan wiedzy na temat wieprzowiny oraz hodowli trzody chlewnej w Polsce. Zawiera analizy prezentujące wyniki badań wpływu hodowli świń na cztery elementy tj. ekonomię, środowisko, zdrowie i społeczeństwo.
Hodowcy muszą działać. Ich przeciwnicy robią to od dawna
Celem raportu jest pomoc w zrozumieniu roli produkcji wieprzowej oraz dostarczenie nowych argumentów do tego, aby rozwijać ten sektor gospodarki.
- Jednym z głównych wątków naszego raportu jest dział dotyczący zdrowia i społeczeństwa związany z rozwojem i ogromną aktywnością ruchów wegańskich, które całkowicie negują produkcję zwierzęcą i chcą wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z diety człowieka argumentując to ich szkodliwością. Te argumenty nie są słuszne - mówi jeden z autorów raportu dr inż. Tomasz Schwarz, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Autorzy opracowania rozważali w nim wpływ spożycia mięsa wieprzowego na zdrowie konsumentów. Zaprezentowali również wyniki badań dotyczących tego mięsa.
Badania wskazują, że wpływ jego spożycia oraz pochodzących z niego przetworów na zachorowalność i śmiertelność z powodu nowotworów jest bardzo mały.
Rolnicy, którzy ucierpieli w związku z ASF dostaną pieniądze
Dzięki zmianom, jakie zaszły podczas dziesięcioleci doskonalenia świń w kierunku mięsnym, wieprzowina zawiera niewiele tłuszczu tj. o 30% mniej niż ta produkowana w latach 80-tych ubiegłego wieku, jest mniej kaloryczna i charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
Wieprzowina zawiera także dużo wysokowartościowego białka, może być źródłem żelaza, cynku, selenu i witamin A i z grupy B oraz kwasu foliowego.
Naukowcy łączą rosnącą liczbę chorób układu krążenia w USA nie ze wzrostem spożycia mięsa czerwonego, ale zwiększeniem kaloryczności diety w latach 1970-2008 z 2057 do 2674 kcal.
Istotny wpływ na te schorzenia może mieć także większe spożycie węglowodanów w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz utwardzonymi tłuszczami określanymi mianem trans, dodawanymi do wysoko przetworzonych produktów.
Raport "Wieprzowina - Nowa perspektywa" znajdziesz TUTAJ
Więcej informacji o raporcie znajdziesz TUTAJ
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ