Kto najbardziej korzysta z pojawienia się ASF w Niemczech?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-09-2020,13:00 Aktualizacja: 28-09-2020,13:10
A A A
Przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF), które potwierdzono w Niemczech pozwoliły amerykańskim producentom pozbyć się nadwyżki wieprzowiny. Trafiła ona do Chin, które wciąż zmagają się z deficytem tego rodzaju mięsa.
 
ASF w Niemczech spowodowało wprowadzenie restrykcji ze strony Chin na mięso wieprzowe i podroby importowane od naszego zachodniego sąsiada.
 
Sytuację tę wykorzystały Stany Zjednoczone, które zwiększyły wywóz wieprzowiny do Chin i tym samy zagospodarowały jej nadwyżkę.  
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena, KZP-PTCH POLPIG, notowania tuczników, ASF w Niemczech

Tuczniki nie podrożały. Niemcy rozmawiają z Chinami

Producenci tuczników w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wskutek niskich cen skupu, które od 3 tygodni wynoszą 1,27 euro za kg wbc tj. około 5,76 zł za kg, tracą na...
Dzięki temu od końca lipca ceny tego rodzaju mięsa w USA wzrosły ponad dwukrotnie - informuje portal euromeatnews.com.
 
Nadwyżka trzody chlewnej została zagospodarowana, a popyt na wieprzowinę wzrósł.
 
Jak podkreślił Allan Bentley z działu sprzedaży Genesus Genetics z USA, zwykle nie jest to sezon na podwyżki, jednak nic w tym roku nie jest normalne. 
 
Zwykle ceny tuczników rosną przed grudniowymi świętami, ale zwiększenie eksportu do Chin spowodowało wzrost cen, dzięki czemu producenci już teraz odnotowują wysoki zysk. 
 
Firmy z USA zajmujące się pakowaniem wieprzowiny powoli reagują na tę rynkową rzeczywistość i starają się chronić swoje marże.
 
- Właściciele takich zakładów starają się kupować świnie na wolnym rynku po niższych cenach, niż zwykle o tej porze rok - tłumaczył Allan Bentley.
 
Zdaniem eksperta jeśli popyt na tuczniki utrzyma się na tym poziomie, ceny uzyskiwane przez producentów z pewnością jeszcze wzrosną. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA