Tuczniki nie podrożały. Niemcy rozmawiają z Chinami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
28-09-2020,11:55 Aktualizacja: 28-09-2020,11:55
A A A

Producenci tuczników w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, wskutek niskich cen skupu, które od 3 tygodni wynoszą 1,27 euro za kg wbc tj. około 5,76 zł za kg, tracą na każdym sprzedanym zwierzęciu od 6 do 17 euro czyli od 27 do 77 złotych.

Rzeźnie w Niemczech, z powodu utraty chińskiego rynku, ograniczyły uboje. Duża część zaplanowanych dostaw jest przekładana na kolejne tygodnie powodując tym samym presję na cenę skupu tuczników.

Presja cenowa w Niemczech wpływa również na polski rynek. Jak informuje KZP-PTCH POLPIG, mimo stabilizacji notowań u naszych zachodnich sąsiadów, w kraju ceny spadają. Z najnowszych danych zebranych przez MRiRW wynika, że w 38 tygodniu 2020 roku kosztowały one 5,90 zł za kg wbc oraz 4,59 za kg żywca.

  • Tuczniki w Niemczech od 3 tygodni kosztują 1,27 euro za kg wbc
  • Niemieccy producenci tuczników wskutek ASF tracą od 6 do 17 euro na sztuce
  • Cena tuczników w Polsce maleje od 8 tygodni
  • Największe spadki cen świń w Europie odnotowano w Belgii
  • Niemcy prowadzą rozmowy z Chinami dotyczące regionalizacji

Gobarto 500, tuczarnia, Cedrob, trzoda chlewna, otwarcie tuczarni,

Sposób na niestabilne ceny tuczników

Prowadzi gospodarstwo rodzinne, w którym od lat tuczył warchlaki pochodzące z zakupu. Wahania cen żywca i niestabilna sytuacja na rynku sprawiły, że rolnik przystąpił do programu Gobarto 500.    Tadeusz Szukała warz z żoną Aldoną...

Niemcy rozmawiają z Chinami

Niemcy rozmawiają z Chinami o regionalizacji w związku z wystąpieniem na ich terytorium wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej informuje, że choć nie znamy żadnych szczegółów dotyczących tych rozmów, pojawiła się nadzieja na przywrócenie eksportu niemieckiej wieprzowiny do Chin.

Niemcy od stycznia do lipca tego roku eksportowały do Chin 425 tys. ton wieprzowiny i podrobów wieprzowych. To o 47% więcej niż w tym samym czasie w 2019 r.

Notowania tuczników w Europie są stabilne

Ceny tuczników w innych krajach Unii Europejskiej są stabilne. W Danii notowania utrzymały się na ubiegłotygodniowym poziomie i 24 września zostały ustalone na poziomie 10,30 DKK za kg wbc tj. około 6,3 zł za kg.

walka z asf w polsce, wybijanie stad świń, odstrzał dzików, ustawa o ochronie zwierząt

To zwierzęcy rasizm. Dramatyczny wpis hodowcy trzody

Mówi się o niehumanitarnym zabijaniu dzików, a ja się pytam gdzie był humanitaryzm jak świnie nam zabijano? - zapytał retorycznie hodowca trzody chlewnej spod Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). Na swoim facebookowym profilu...

Tuczniki w Hiszpanii i Francji 24 września kosztowały odpowiednio 1,37 euro za kg wbc tj. około 6,21 zł za kg oraz 1,29 euro za kg żywca tj. około 5,74 zł.

Cena tuczników spadła w Belgii do poziomu 0,87 euro za kg żywca tj. ok. 3,94 zł. Jak podaje KZP-PTCH, jest to skutek braku możliwości wysyłki wieprzowiny z tego kraju do Chin. W efekcie kraj ten stał się znaczącym dostawcą wieprzowiny na niemiecki rynek.

Cena tuczników w Niderlandach 18 września była ustalona na poziomie 1,05 euro za kg żywca co w przeliczeniu na złotówki daje około 4,7 zł. POLPIG informuje jednak, że w najnowszych notowaniach wzrosły one o 3 centy wskutek uzyskania pozwolenia na wznowienie eksportu do Chin.

Eksport wieprzowiny do Chin z Niderlandów był wstrzymany wskutek wykrycia w holenderskim koncernie mięsnym VION zakażeń koronawirusem wśród części pracowników.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA