Kiełbasy z wirusem ASF w rosyjskich sklepach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-11-2019,14:30 Aktualizacja: 05-11-2019,11:02
A A A
Obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) potwierdzono w kiełbasach pochodzących z 5 różnych regionów Rosji. Podczas trwającego dochodzenia wykryto również występowanie wirusa w niektórych przetwórniach. 
 
Rosyjski Rosselhoznadzor poinformował o stwierdzeniu obecności genomu wirusa ASF w kiełbasach w 5 różnych regionach Rosji. 
 
Wirus wywołujący chorobę został potwierdzony łącznie w 139 sklepach. Jego obecność potwierdzono także w niektórych przetwórniach. 
 
ceny tuczników, ceny wieprzowiny, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, produkcja tuczników

Jakie będą ceny żywca wieprzowego w 2020 roku?

Notowania tuczników od dłuższego czasu w większości państw unijnych są stabilne, a ich trendy podążają za niemieckim rynkiem. Jest to efekt rosnącego eksportu i spadku światowego pogłowia trzody chlewnej.   Ceny żywca wieprzowego w...
 
Trwa śledztwo, które ma wyjaśnić w jaki sposób mięso zakażone wirusem trafiło do łańcucha żywności.
 
Oficjalnie przetwórnie pozyskiwały mięso jedynie z obszarów wolnych od ASF, a kiełbasy przeszły inspekcję weterynaryjną i sanitarną, otrzymując elektroniczny certyfikat weterynaryjny.
 
Najprawdopodobniej większość produktów skażonych wirusem ASF trafiło już do klientów detalicznych. W samym regionie czelabińskim do obrotu mogło trafić prawie 300 kg takiego mięsa – informuje portal 3trzy3.pl na podstawie PigProgress.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA