Jak koronawirus wpłynie na europejski rynek wieprzowiny?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-02-2020,8:00 Aktualizacja: 21-02-2020,6:57
A A A
Koronawirus coraz bardziej rozprzestrzenia się nie tylko w Chinach, ale również na pozostałych kontynentach. Zdaniem ekspertów sytuacja ta może mieć niekorzystny wpływ na europejski rynek wieprzowiny oraz na inne sektory. 
 
Władze chińskie, aby zahamować rozprzestrzenianie się wirusa ograniczyły możliwości przemieszczania się ludzi oraz wprowadziły ograniczenia w transporcie. 
 
Wywołało to utrudnienia w wymianie handlowej. Wiele kontenerów dostarczonych do Chin pozostało nierozładowanych.
 
cena tuczników , żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, wieprzowina, eksport wieprzowiny z UE, Chiny, asf, Niemcy

Żywiec wieprzowy będzie kosztował 7 zł za kilogram?

Ceny żywca wieprzowego po noworocznych spadkach z powrotem rosną. Dzieje się tak ze względu na ograniczoną unijną produkcję tego mięsa oraz rosnące potrzeby importowe Chin. Produkcja unijnej wieprzowiny w okresie od stycznia do listopada 2019 roku...
Sytuacja poprawiła się po wprowadzeniu tzw. ”zielonego korytarza”, który ułatwił transport żywności oraz środków produkcji dla rolnictwa, a zwłaszcza produkcji zwierzęcej - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
 
Umożliwiło to regularne dostarczanie paszy i komponentów do ferm produkcyjnych. 
 
Zdaniem ekspertów trudna sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa zostanie opanowana. Z informacji szefa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że pierwsze szczepionki mają być dostępne za około 18 miesięcy.
 
Chiny walczą obecnie nie tylko z koronawirusem, ale także z afrykańskim pomorem świń (ASF).
 
Sytuacja ta wprowadziła niepokój wśród producentów wieprzowiny. Wstrzymano wiele inwestycji mających na celu odbudowę produkcji trzody chlewnej w Chinach.
 
Tym samym opóźni się planowana przez rząd odbudowa branży, która miała być zrealizowana do końca 2021 roku.
 
W związku z tym przewiduje się, że deficyt mięsa wieprzowego w Chinach utrzyma się przez kolejne lata, co pozytywnie wpłynie na cenę tuczników w Europie.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA