Żywiec wieprzowy będzie kosztował 7 zł za kilogram?
Ceny żywca wieprzowego po noworocznych spadkach z powrotem rosną. Dzieje się tak ze względu na ograniczoną unijną produkcję tego mięsa oraz rosnące potrzeby importowe Chin.
Produkcja unijnej wieprzowiny w okresie od stycznia do listopada 2019 roku wyniosła 21 564 tys. ton w przeliczeniu na wagę tuszy. Oznacza to spadek jej wielkości o 1,8% w porównaniu do tego samego okresu w 2018 r.
Eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich, w tym samym czasie, w przeliczeniu na wagę tusz wyniósł 4 340 tys. ton. To aż o 19,2% więcej rok do roku.
Chiny stanowiły największego odbiorcę unijnej wieprzowiny. W sumie importowały one 2 172 tys. ton tego mięsa z UE. To aż o 73,1% więcej niż w okresie od stycznia do listopada 2018 roku.
Tuczniki w Europie są droższe mimo chaosu w Chinach
Eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty w tym roku będzie oczywiście zależał do sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń.
Wirus póki co nie przedostał się do Niemiec. Jest to bardzo korzystna sytuacja dla całego wspólnotowego rynku, ponieważ dzięki temu UE może nadal bez żadnych problemów wysyłać wieprzowinę do Chin.
Ewentualne przypadki lub ogniska ASF w Niemczech mogą zamknąć rynek chiński na to mięso co spowoduje jego nadprodukcję we Wspólnocie i duże spadki cen.
"Jeżeli ten czarny scenariusz nie sprawdzi się wówczas unijne ceny wieprzowiny osiągną swoje najwyższe wartości w okresie letnim. Prognozujemy, że krajowe ceny żywca wieprzowego mogą wówczas wzrosnąć nawet do 7 zł/kg" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Porównanie wielkości produkcji w UE oraz eksportu wieprzowiny z krajów Wspólnoty znajdziesz TUTAJ.
- Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ