Import wieprzowiny przez Chiny nadal rośnie
Wieprzowina wciąż jest towarem deficytowym w Chinach. Import tego mięsa zarówno w postaci świeżej jak i mrożonej przez Państwo Środka w pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. wzrósł aż o 138 proc. i wyniósł 762,3 tys. ton
Rynek chiński staje się coraz bardziej otwarty na wieprzowinę. Wykorzystują to wszyscy wiodący producenci tego mięsa na całym świecie. Największym eksporterem jest Unia Europejska, która w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2016 roku dostarczyła tam aż 528 tys. ton wieprzowiny.
Producenci tuczników odrabiają straty. Ceny skupu ciągle wysokie
Wieprzowina z UE stanowi dwie trzecie wielkości całego importu tego mięsa przez Chiny. Najwięcej mięsa wieprzowego pochodziło z Niemiec i Hiszpanii - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie danych zebranych przez brytyjską organizację producentów AHDB pork (Agriculture & Horticulture Development Board).
Eksport wieprzowiny spoza krajów UE wzrósł ponad 2,5 razy w porównaniu do 2015 r. Niemal połowa dostaw mięsa wieprzowego pochodziła ze Stanów Zjednoczonych. Kolejnymi eksporterami wieprzowiny do Chin były Kanada i Brazylia.
Rynek chiński nadal jest pod wpływem zmian, które spowodowały niedobór wieprzowiny. Wpłynęły na to ograniczenie produkcji przez likwidację pogłowia macior o 10-12 mln sztuk oraz surowe przepisy środowiskowe. Nie pomagają nawet rekordowo wysokie ceny żywca wieprzowego. Wskutek tego Chiny nadal muszą się ratować wzmożonym importem na czym korzystają m.in. kraje Wspólnoty.