Import wieprzowiny przez Chiny nadal rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
26-07-2016,11:30 Aktualizacja: 26-07-2016,14:00
A A A

Wieprzowina wciąż jest towarem deficytowym w Chinach. Import tego mięsa zarówno w postaci świeżej jak i mrożonej przez Państwo Środka w pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. wzrósł aż o 138 proc. i wyniósł 762,3 tys. ton

Rynek chiński staje się coraz bardziej otwarty na wieprzowinę. Wykorzystują to wszyscy wiodący producenci tego mięsa na całym świecie. Największym eksporterem jest Unia Europejska, która w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2016 roku dostarczyła tam aż 528 tys. ton wieprzowiny.

tuczniki, wieprzowina, produkcja świń, ceny skupu tuczników

Producenci tuczników odrabiają straty. Ceny skupu ciągle wysokie

Hodowcy i producenci świń nie mogą obecnie narzekać na rynkową sytuację. Mimo że ceny skupu utrzymały się na ubiegłotygodniowym poziomie nadal są one wysokie i gwarantują zarobek. W najbliższych tygodniach i miesiącach może być tak samo dobrze, a...

Wieprzowina z UE stanowi dwie trzecie wielkości całego importu tego mięsa przez Chiny. Najwięcej mięsa wieprzowego pochodziło z Niemiec i Hiszpanii - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie danych zebranych przez brytyjską organizację producentów AHDB pork (Agriculture & Horticulture Development Board).

Eksport wieprzowiny spoza krajów UE wzrósł ponad 2,5 razy w porównaniu do 2015 r. Niemal połowa dostaw mięsa wieprzowego pochodziła ze Stanów Zjednoczonych. Kolejnymi eksporterami wieprzowiny do Chin były Kanada i Brazylia.

Rynek chiński nadal jest pod wpływem zmian, które spowodowały niedobór wieprzowiny. Wpłynęły na to ograniczenie produkcji przez likwidację pogłowia macior o 10-12 mln sztuk oraz surowe przepisy środowiskowe. Nie pomagają nawet rekordowo wysokie ceny żywca wieprzowego. Wskutek tego Chiny nadal muszą się ratować wzmożonym importem na czym korzystają m.in. kraje Wspólnoty.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA