Producenci tuczników odrabiają straty. Ceny skupu ciągle wysokie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-07-2016,10:45 Aktualizacja: 22-07-2016,14:14
A A A

Hodowcy i producenci świń nie mogą obecnie narzekać na rynkową sytuację. Mimo że ceny skupu utrzymały się na ubiegłotygodniowym poziomie nadal są one wysokie i gwarantują zarobek. W najbliższych tygodniach i miesiącach może być tak samo dobrze, a może jeszcze lepiej.

Ceny tuczników w kolejnych miesiącach mogą się utrzymać na wysokim poziomie - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Zdaniem analityków związku wnioski te można wysnuć na podstawie planowanych tegorocznych zbiorów zbóż. Strategie Grains podała, że oceniane są one na 310,7 mln t. co oznacza, że będą o 0,4 proc. większe niż ubiegłoroczne.

wieprzowina, trzoda chlewna, chiny, produkcja świń

Produkcja wieprzowiny na świecie. Jakie czekają ją perspektywy?

Produkcja świń w Chinach będzie odbudowywana a import wieprzowiny utrzyma się tam na poziomie 1-3 proc. własnej konsumpcji. USA w ciągu najbliższych lat może stać się liderem światowej produkcji, a UE będzie szukała kolejnych rynków zbytu....

Tuczniki w transakcjach członków KZP-PTCH w 29 tygodniu 2016 r. tj. w bieżącym kosztowały 5,57 zł za kilogram żywca co oznacza spadek o 4 grosze. W notowaniach ministerstwa rolnictwa w poprzednim tygodniu za kg wbc zakłady płaciły 7,02 zł tj. o 8 groszy więcej niż w tydzień wcześniej.

Zbiory zbóż na tak wysokim poziomie mogą wpłynąć na utrzymanie się ich stabilnej ceny, co oznacza że koszty paszy nie będą rosły. Do tego dochodzi także ciągle rozwijający się eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej do Chin oraz malejąca produkcja świń we Wspólnocie wynikająca m.in. ze spadku pogłowia tych zwierząt.

Cena tuczników w Niemczech w utrzymała się a tym samym poziomie i wyniosła 1,66 Euro za kilogram wbc tj. ok. 7,25 zł/kg. Stało się tak wskutek utrzymanej podaży żywca wieprzowego na tamtejszym rynku.

Zakłady mięsne w większości krajów UE podążyły za niemieckim trendem i nie zmieniały ceny lub dokonały kosmetycznych korekt. Na niewielkie podwyżki zdecydowały się zakłady we Francji i Hiszpanii. Natomiast w Holandii ubojnie obniżyły cenę o 2 eurocenty.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA