Eksport unijnej wieprzowiny wzrośnie
Wieprzowina wyprodukowana w Unii Europejskiej w 2019 roku ma być eksportowana na większą skalę. Zgodnie z informacjami podanymi przez portal 3trzy3, wielkość wywozu w tym roku ma wzrosnąć o dziewięć procent.
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej zwiększy się przede wszystkim dzięki rosnącemu popytowi na to mięso w Chinach.
Unijny eksport wieprzowiny wzrósł także w ubiegłym roku, w sumie o 4 procent. W tym czasie zmalał on jednak w przypadku najważniejszych kierunków wywozowych dla Wspólnoty czyli Chin (o 8 procent) oraz Hongkongu, aż o 43 procent.
Zużycie śruty sojowej w Chinach zmaleje
Popyt na import wieprzowiny przez Chiny w 2018 roku zmalał aż o 13 proc.
Mimo tego spadku kraje Wspólnoty w ubiegłym roku zdołały utrzymać swój udział w rynku chińskim na poziomie przekraczającym 60 procent.
Chiny, jak podaje portal 3trzy3, zamknęły się w ubiegłym roku na import wieprzowiny z Rosji. Natychmiast wykorzystała to Brazylia.
Stany Zjednoczone w wyniku konfliktów handlowych z Chinami zmniejszyły swój udział w eksporcie wieprzowiny na tamtejszy rynek.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ