Eksport unijnej wieprzowiny rośnie
Eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny wyprodukowanej w Unii Europejskiej po stagnacji, która miała miejsce w październiku 2016 r., miesiąc później wzrósł.
205 tys. ton, mięsa wieprzowego. Tyle wg informacji AHDB pork (Agriculture & Horticulture Development Board) wyeksportowano w listopadzie 2016 r. Stanowi to wzrost o 15% w stosunku do stanu sprzed roku. Eksport osiągnął wartość 518 mln euro co oznacza wzrost o 33 proc. Było to możliwe również dzięki temu, że ceny skupu trzody chlewnej w Europie były wysokie.
Tuczniki są cięższe, ale niekoniecznie droższe
Najważniejszym kierunkiem eksportu unijnej wieprzowiny stanowiły rynki azjatyckie w tym Chiny. W listopadzie 2016 r. UE sprzedała do Chin o 14 proc. produktów więcej niż rok wcześniej. Mimo tego wzrostu kraje Wspólnoty nie pobiły rekordu wielkości wywozu mięsa wieprzowego do Chin. Wpłynęła na to rosnąca konkurencja ze strony Stanów Zjednoczonych.
Wieprzowina z UE trafia również do Korei Południowej. Wzrost eksportu tego mięsa w listopadzie ubiegłego roku wyniósł aż 40 proc. Z kolei 4 proc. całego wywozu wieprzowiny stanowi eksport do Wenezueli, gdzie Wspólnota ulokowała ponad 8 tys. ton tych produktów.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń