Duży spadek cen tuczników w Niemczech. W Polsce również

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-09-2017,8:30 Aktualizacja: 15-09-2017,8:29
A A A

Tuczniki w Niemczech przez dziewięć tygodni kosztowały 1,70 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej. W 37 tygodniu ich cena w końcu się zmieniła. Niestety dla producentów świń tym razem odnotowano tam obniżkę i to aż o 8 eurocentów do poziomu 1,62 euro za kilogram.

Producenci świń w Niemczech, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, sprzedają w tym tygodniu więcej zwierząt. Ich skup nie odbywa się jednak płynnie, stąd zaczyna powoli narastać niepewność ze strony rolników.

asf, dziki, ognisko asf, bioasekuracja

Ognisko ASF wybuchło po raz 97

Główny lekarz weterynarii poinformował dzisiaj o wyznaczeniu 97 ogniska ASF w Polsce od 17 lutego 2014 r. Tym razem wybuchło ono w województwie mazowieckim. Ognisko ASF nr 97 od 17 lutego 2014 r., a 74 od 8 czerwca tego roku,...

Cena tuczników zareagowała na tę sytuację i 13 września w Niemczech została ona ustalona na poziomie 1,62 euro za kilogram wbc tj. około 6,93 zł/kg. To o osiem eurocentów mniej niż przed tygodniem, kiedy to wynosiła 1,70 euro/kg tj. około 7,27 zł/kg.

Tuczniki w transakcjach członków KZP-PTCH w 37 tygodniu średnio kosztowały 5,61 zł za kilogram żywca co oznacza spadek o 6,7 groszy w stosunku do ceny sprzed tygodnia. Analitycy związku obawiają się jednak kolejnych spadków w związku z niekorzystną sytuacją na rynku niemieckim.

Ceny poszły znacząco w dół. Dzieje się tak prawdopodobnie wskutek niższego importu unijnej wieprzowiny przez Chiny. Spadek ten jak donosi KZP-PTCH w I połowie tego roku wyniósł 273 tysiące ton.

asf, walka z asf, bioasekuracjai, zakaz hodowli świń, embargo na polską wieprzowinę

Wybuchają kolejne ogniska ASF i trudno otworzyć azjatyckie rynki

Zaostrzone przepisy o bioasekuracji mogą pomóc producentom w eksporcie wieprzowiny. Choć wywóz mięsa rośnie, to z powodu ASF wciąż zamknięta jest dla nas większość dużych rynków azjatyckich. Powrót do Chin, Korei i...

Eksport w tym czasie na inne rynki wzrósł jedynie o 62 tys. ton. Więcej mięsa ze Wspólnoty trafiło m. in. do Korei Południowej, Japonii, Filipin i USA. Nie zapobiegło to jednak niekorzystnej sytuacji spowodowanej niższą sprzedaż na chiński rynek.

Eksport wieprzowiny do Chin jest jednym z głównych czynników wpływających na cenę skupu żywca w Europie. Jeśli ten utrzyma się na tegorocznym poziomie, a unijni eksporterzy nie znajdą innych rynków możemy mieć nadwyżkę tuczników, która spowoduje presję na ich cenę.

W Chinach, jak donosi KZP-PTCH, następuje stopniowa odbudowa produkcji trzody chlewnej. Ponadto coraz większy udział w tamtejszym rynku zdobywa tańsza wieprzowina pochodząca z USA.

Rynek unijny sam nie jest w stanie zagospodarować rosnącej podaży produktów wieprzowych. Dzieje się tak wskutek malejącej konsumpcji wieprzowiny. Stąd pewną alternatywą wydaje się być Ukraina, której brakuje tego mięsa. Eksport na tamtejszy rynek może jednak tylko złagodzić skutek niekorzystnej sytuacji związanej z Chinami.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA