Dłuższy tucz może mieć negatywne konsekwencje
Tuczniki dłużej utrzymywane są coraz starsze i narażone na nowe komplikacje. Odporność poszczepienna, jaką budujemy u prosiąt, nie trwa wiecznie.
Dłuższy tucz np. w celu osiągnięcia przez hodowców wyższej ceny sprzedaży, ma swoje konsekwencje. Mogą być one dla rolników bardzo kosztowne.
Niska cena zbóż, a w okresie dobrej koniunktury rynkowej, stosunkowo wysoka cena tuczników, skłania właścicieli do przeciągania terminu sprzedaży zwierząt.

Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
Tuczniki dłużej utrzymywane są coraz starsze i narażone na nowe komplikacje. Odporność poszczepienna, jaką budujemy u prosiąt, nie trwa bowiem wiecznie.
Tuczniki utrzymywane dłużej są starsze od standardowych o około 2-3 tygodnie. Ponadto takie świnie, niejednokrotnie do sprzedaży idą zwierzęta w wadze 125-130 kg, zajmują stanowiska oraz powierzchnię przeznaczoną dla sztuk o masie ciała 110- 115 kg.
Tuczniki dłużej utrzymywane produkują więcej toksycznych gazów i mają coraz większe zapotrzebowanie na wymianę gazową.
Nie bez znaczenia jest fakt, że pasza dla tuczu końcowego (finiszer) traktowana jest bardziej po macoszemu niż te na wcześniejszych etapach produkcji.
W praktyce często używa się nieco gorszych surowców i oszczędza na takich dodatkach, jak preparaty przeciwko mikotoksynom, które mają kardynalne znaczenie, jeśli chodzi odporność tych zwierząt.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w magazynie „Hoduj z Głową Świnie” nr 1/2024. ZAPRENUMERUJ
-
Jednorazowe dopłaty dla hodowców świń? To nie jest dobry pomysł
-
Pogłowia świń nie odbudujemy w ciągu tygodnia
-
Tuczniki na VEZG nie zmienią ceny do 5 marca
-
ASF w Polsce. Już prawie 800 ognisk u dzików
-
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
Niemiecka wieprzowina może być sprzedawana jako polska
-
Stabilizacja rynku tuczników na VEZG. W Polsce sytuacja jest inna
-
Spadek cen żywca wieprzowego wyhamował
-
Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?
-
Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
28-02-2025,10:10
Hipokalcemia subkliniczna - poważny problem w okresie poporodowym
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo