Dłuższy tucz może mieć negatywne konsekwencje
Tuczniki dłużej utrzymywane są coraz starsze i narażone na nowe komplikacje. Odporność poszczepienna, jaką budujemy u prosiąt, nie trwa wiecznie.
Dłuższy tucz np. w celu osiągnięcia przez hodowców wyższej ceny sprzedaży, ma swoje konsekwencje. Mogą być one dla rolników bardzo kosztowne.
Niska cena zbóż, a w okresie dobrej koniunktury rynkowej, stosunkowo wysoka cena tuczników, skłania właścicieli do przeciągania terminu sprzedaży zwierząt.
Tuczniki też się stresują. Uwaga na temperaturę w chlewni
Tuczniki dłużej utrzymywane są coraz starsze i narażone na nowe komplikacje. Odporność poszczepienna, jaką budujemy u prosiąt, nie trwa bowiem wiecznie.
Tuczniki utrzymywane dłużej są starsze od standardowych o około 2-3 tygodnie. Ponadto takie świnie, niejednokrotnie do sprzedaży idą zwierzęta w wadze 125-130 kg, zajmują stanowiska oraz powierzchnię przeznaczoną dla sztuk o masie ciała 110- 115 kg.
Tuczniki dłużej utrzymywane produkują więcej toksycznych gazów i mają coraz większe zapotrzebowanie na wymianę gazową.
Nie bez znaczenia jest fakt, że pasza dla tuczu końcowego (finiszer) traktowana jest bardziej po macoszemu niż te na wcześniejszych etapach produkcji.
W praktyce często używa się nieco gorszych surowców i oszczędza na takich dodatkach, jak preparaty przeciwko mikotoksynom, które mają kardynalne znaczenie, jeśli chodzi odporność tych zwierząt.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w magazynie „Hoduj z Głową Świnie” nr 1/2024. ZAPRENUMERUJ
-
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
-
Krajowe tuczniki czekają w kolejce do sprzedaży. Dlaczego?
-
Tuczniki na VEZG. Czy cena przed świętami wzrośnie?
-
ASF w Wielkopolsce: 6 gospodarstw nie otrzymało odszkodowań
-
Raport ASF: liczba ognisk u dzików w Wielkopolsce rośnie
-
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
Europejska wieprzowina straci przez chińskie cła antydumpingowe?
-
Tuczniki na VEZG nie drożeją. Nie są też tańsze
-
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?