Dania odnotowała niewielki spadek pogłowia świń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-12-2021,12:30 Aktualizacja: 23-12-2021,11:25
A A A
Pogłowie trzody chlewnej w Danii, według danych z 1 października, spadło o 1% w porównaniu z tym samym okresem 2020 r. W kolejnym roku przewiduje się, że liczba świń może spaść jeszcze bardziej. 
 
Według wstępnych danych opublikowanych przez duński urząd statystyczny, pogłowie trzody chlewnej w dniu 1 października wyniosła 13,21 mln sztuk. Ich liczba była o 1% niższa niż przed rokiem, ale bardzo zbliżona do poprzedniego kwartału. 
 
- Należy pamiętać, że liczba świń zarejestrowanych w tym czasie w 2020 r. prawdopodobnie została nieco zwiększona z powodu opóźnień w przetwarzaniu spowodowanych utrudnieniami wywołanymi przez Covid-19. W związku z tym liczba świń kierowanych do ubojni spadła o 2% rok do roku - skomentował dla portalu euromeatnews.com Bethan Wilkins, analityk Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB).
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Cena tuczników przed świętami bez większych zmian?

Tuczniki na niemieckiej dużej giełdzie utrzymały cenę sprzed tygodnia. Natomiast notowania w Polsce wzrosły ze względu na większe zapotrzebowanie przetwórstwa w okresie przedświątecznym.   Wcześniejszy wzrost cen żywca wieprzowego na...
Pogłowie loch w stadach hodowlanych zmniejszyło się o 2%. Jednak największe spadki zaobserwowano u loszek pierwiastek o 7%, co będzie skutkowało kolejnymi ograniczeniami liczby świń w kolejnych miesiącach. 
 
Pogłowie prosiąt zmniejszyło się o 1% do wartości 2,69 mln sztuk. Zdaniem Wilkinsa sugeruje to, że produktywność nie wzrosła i zrekompensowała spadek liczby loch. 
 
Przemysł trzody chlewnej w Unii Europejskiej boryka się z dużym problemem jaki jest rentowność produkcji. Eksperci spodziewają się, że doprowadzi to do kolejnych spadków pogłowia trzody chlewnej w Danii.
 
- Jednak niewielki stopień zmian zaobserwowany do tej pory może nie mieć dużego ogólnego wpływu na dostępność świń, szczególnie jeśli zostanie zauważona poprawa wydajności – podsumował dla euromeatnews.com Bethan Wilkins.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA