Notowania żywca wieprzowego w krajach Unii europejskiej kształtują się różnie. Ceny w krajach Europy Centralnej nie zmieniły się, a na południu i północy Europy wyraźnie rosną.
Producenci trzody chlewnej z niecierpliwością oczekują na wzrost cen tuczników. Jednak europejski rynek żywca wieprzowego zmienia się w sposób zróżnicowany.
Ceny tuczników w jednych krajach Unii Europejskiej utrzymują się na niezmienionym poziomie, w innych pną się w górę.
Notowania nie zmieniły się, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, w krajach Europy Centralnej. Z kolei na południu i północy Europy ceny wyraźnie rosną.
Najsilniejszy wzrost cen odnotowano w Hiszpanii. W ostatnim tygodniu na Półwyspie Iberyjskim cena wzrosła o kolejne 3 centy, podaje KZP-PTCH na podstawie ISN.
Według najnowszych danych w 2018 roku Polska sprowadziła 763 tys. t (+6,5 proc.) wieprzowiny, zaś eksport wzrósł o 4,4 proc. do 505 tys. t. Deficyt w handlu tym mięsem poszedł w górę o 10,8 proc. do 258 tys. t. Przed rokiem w Polsce...
Tym samym Hiszpania jest obecnie liderem jeżeli chodzi o cenę tuczników. Notowania reszty krajów są znacznie niższe.
W Hiszpanii popyt na żywiec wieprzowy znacznie przewyższa podaż. Dodatkowo Chiny stopniowo zwiększają import tego rodzaju mięsa. Jest to skutek rosnącej ceny wieprzowiny w Chinach, która wynika z likwidacji stad spowodowanej rozprzestrzeniającym się wirusem afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Dzięki rosnącemu eksportowi tuczniki w Danii również podrożały. Ich cena wzrosła o 3 centy za kg wagi bitej ciepłej.
Francja w ubiegłym tygodniu odnotowała nieznaczny wzrost ceny, ale wagi ubojowe zaczęły spadać.
W bieżącym tygodniu w Niemczech odnotowano wzrost popytu na żywiec wieprzowy. W ubiegłą środę 13 marca cena wzrosła tam także o 3 centy i osiągnęła wartość 1,43 euro za kg.
Jak informuje agencja Reuters ceny żywca wieprzowego w Chinach w ubiegły poniedziałek 11 marca były najwyższe od 14 miesięcy i wyniosły 15,09 juanów za kilogram żywca. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,56 zł za kg.
Ceny wzrosły tam od początku marca 2019 niemal o 20 proc. Jednocześnie pogłowie świń spadło o 20 proc. Według ekspertów z KZP-PTCH spadek pogłowia oraz wzrost cen świń w Chinach dają coraz większą nadzieję na zwiększenie dostaw unijnej wieprzowiny do tego kraju, co poprawi sytuację na rynku wieprzowiny w UE.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ