Rośnie deficyt w handlu wieprzowiną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Bank BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-03-2019,17:50 Aktualizacja: 18-03-2019,18:46
A A A

Według najnowszych danych w 2018 roku Polska sprowadziła 763 tys. t (+6,5 proc.) wieprzowiny, zaś eksport wzrósł o 4,4 proc. do 505 tys. t. Deficyt w handlu tym mięsem poszedł w górę o 10,8 proc. do 258 tys. t.

Przed rokiem w Polsce ubito 22,7 mln świń (+2,7 proc.), a ich łączna waga wzrosła 4,6 proc. co - według analityków Banku BGŻ BNP Paribas - świadczyłoby, że średnia waga ubijanej sztuki była o 2 proc. większa.

tuczniki, cena tuczników, rynek wieprzowiny, trzoda chlewna

Tuczniki podrożały w Belgii, która walczy z pomorem

Cena tuczników w większości krajów Unii Europejskiej pozostała na tym samym poziomie. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie notowań ISN informuje, że zostały one utrzymane w Niemczech,...

Jednocześnie, pogłowie trzody chlewnej na koniec 2018 r. zmalało o 7,4 proc., przede wszystkim ze względu na niską opłacalność produkcji.

Szczególnie w dół poleciało pogłowie prosiąt i stada podstawowego - odpowiednio o 16,3 i 18 proc.

W minionym roku do kraju wwieziono 8,2 mln szt. żywych świń (+17,7 proc. - 1,2 mln szt.), ale wartość dostaw spadła o 19,1 proc. do 1,8 mld zł. Średnia wartość wwiezionej sztuki była niższa o 33,7 proc.

Niemniej, na początku br. ceny odbiły się, co przede wszystkim jest efektem spadku podaży.

Pogłowie trzody chlewnej zmalało zarówno w Niemczech jak i Danii - w pierwszym państwie pod koniec 2018 r. spadło o 1,9 proc., zaś w drugim w styczniu o 1,5 proc.

Redukcja pogłowia, zarówno w Polsce jak i Unii Europejskiej, może jednak nie zredukować podaży wieprzowiny na tyle, aby produkcja stała się opłacalna na każdym etapie.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA