Ceny żywca wieprzowego od sierpnia spadają

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-10-2020,16:55 Aktualizacja: 27-10-2020,10:30
A A A
Żywiec wieprzowy na rynku krajowym od początku sierpnia odnotowuje spadek cen. W drugim tygodniu października jego notowania po raz kolejny zmalały.
 
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 12-18 października dostawcy za żywiec wieprzowy uzyskiwali średnio 4,42 zł za kg.
 
Cena ta była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 4% niższa niż przed miesiącem, a także aż o 24% niższa niż przed rokiem.
 
W drugim tygodniu października średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 140,41 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 644,45 zł.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena, notowania tuczników, ASF w Niemczech, Covid-19

Ceny tuczników wkrótce mogą się zmienić. Na gorsze?

Cena tuczników w Niemczech mimo nadpodaży od 6 tygodni utrzymuje się na tym samym poziomie i wynosi 1,27 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,80 zł za kg. - Wyraźnie widać, że w Niemczech doszło do porozumienia...
Notowania te były o 0,2% niższe niż w poprzednim tygodniu i o 1,5% niższe niż przed miesiącem. 
 
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 128,66 euro za 100 kg (około 590,55 zł).
 
Było to o 8 % mniej niż średnia w krajach unijnych oraz o 2% mniej niż w Niemczech, gdzie producenci otrzymywali średnio 131,87 euro za 100 kg, czyli około 605,14 zł.
 
Ceny zbytu półtusz wieprzowych w drugim tygodniu października wyniosły 6,53 zł za kg. Było to o 5% mniej niż miesiąc wcześniej oraz o 23% mniej niż w analogicznym tygodniu 2019 r. 
 
Rolnicy na targowiskach za prosięta uzyskiwali średnio 243,33 zł. Było to niemal o 22 zł więcej niż w poprzednich notowaniach. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA