Ceny trzody chlewnej w Europie stabilizują się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-06-2020,9:00 Aktualizacja: 16-06-2020,8:44
A A A
Odmrażanie gospodarki i otwarcie restauracji poprawiło sytuację na europejskim rynku wieprzowiny. Spadek cen wyhamował, a w niektórych krajach odnotowano niewielkie jej wzrosty. 
 
Ceny żywca wieprzowego w Niderlandach, Belgii i Francji ustabilizowały się na poziomie sprzed tygodnia. 
 
Zakłady przetwórcze, których załogi zostały wysłane na kwarantannę z powodu koronawirusa stopniowo odzyskują pełną moc produkcyjną, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
 
Tuczniki w Austrii i Hiszpanii podrożały odpowiednio o 3 i 1,6 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Jest to efekt mniejszej podaży żywca wieprzowego.
 
warchlaki, cena w Danii, trzoda chlewna, tuczniki

Niewielka korekta cen na duńskim rynku trzody chlewnej

Cena tuczników ustalona na początku czerwca przez duńską spółkę Danish Crown spadła. Z kolei warchlaki utrzymały notowania na poziomie sprzed tygodnia.   Tuczniki w notowaniach spółki Danish Crown opublikowanych w...
Hiszpania spodziewa się mniejszego ruchu turystycznego w bieżącym sezonie i dlatego zwiększa eksport wieprzowiny na rynek chiński.
 
W Danii cena tuczników spadała przez kolejne trzy tygodnie, co przełoży się na wzrost konkurencyjności tej wieprzowiny na rynkach azjatyckich.
 
W notowaniach z 11 czerwca opublikowanych przez Danish Crown cena ustabilizowała się na poziomie 11 koron duńskich (DKK), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,54 złotych, czytamy na stronie warchlaki.com.pl.
 
W niemieckich notowaniach z 10 czerwca cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,66 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,36 złotych.
 
W opublikowanej dwa dni później niemieckiej małej giełdzie cena wzrosła o 2 centy do wartości 1,74 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,72 złote. 
 
Na aukcji wystawiono 1550 tuczników w 10 partiach z czego sprzedano 8 partii i łącznie 1370 zwierząt.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA