Żywiec wieprzowy stabilizuje swoją cenę niemal we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Jest to efekt odmrażania gospodarki i otwarcia restauracji.
Odmrażanie gospodarki i otwarcie restauracji poprawiło sytuację na europejskim rynku wieprzowiny. Spadek cen wyhamował, a w niektórych krajach odnotowano niewielkie jej wzrosty.
Ceny żywca wieprzowego w Niderlandach, Belgii i Francji ustabilizowały się na poziomie sprzed tygodnia.
Zakłady przetwórcze, których załogi zostały wysłane na kwarantannę z powodu koronawirusa stopniowo odzyskują pełną moc produkcyjną, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Tuczniki w Austrii i Hiszpanii podrożały odpowiednio o 3 i 1,6 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Jest to efekt mniejszej podaży żywca wieprzowego.
Cena tuczników ustalona na początku czerwca przez duńską spółkę Danish Crown spadła. Z kolei warchlaki utrzymały notowania na poziomie sprzed tygodnia. Tuczniki w notowaniach spółki Danish Crown opublikowanych w...
Hiszpania spodziewa się mniejszego ruchu turystycznego w bieżącym sezonie i dlatego zwiększa eksport wieprzowiny na rynek chiński.
W Danii cena tuczników spadała przez kolejne trzy tygodnie, co przełoży się na wzrost konkurencyjności tej wieprzowiny na rynkach azjatyckich.
W notowaniach z 11 czerwca opublikowanych przez Danish Crown cena ustabilizowała się na poziomie 11 koron duńskich (DKK), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,54 złotych, czytamy na stronie warchlaki.com.pl.
W niemieckich notowaniach z 10 czerwca cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,66 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,36 złotych.
W opublikowanej dwa dni później niemieckiej małej giełdzie cena wzrosła o 2 centy do wartości 1,74 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,72 złote.
Na aukcji wystawiono 1550 tuczników w 10 partiach z czego sprzedano 8 partii i łącznie 1370 zwierząt.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ