Niewielka korekta cen na duńskim rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-06-2020,9:20 Aktualizacja: 10-06-2020,15:05
A A A
Cena tuczników ustalona na początku czerwca przez duńską spółkę Danish Crown spadła. Z kolei warchlaki utrzymały notowania na poziomie sprzed tygodnia.
 
Tuczniki w notowaniach spółki Danish Crown opublikowanych w pierwszym tygodniu czerwca potaniały o 0,30 koron duńskich (DKK) i uzyskały wartość 11,10 DKK za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
 
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,63 złotych. Cena ta obowiązuje w 24. tygodniu 2020 r.
 
ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, eksport do Chin,

Ceny tuczników wzrosną?

Popyt na tuczniki w krajach europejskich rośnie w wyniku odmrażania gospodarki po pandemii koronawirusa. Czy zapowiadany wzrost importu wieprzowiny przełoży się na wzrost cen żywca?   Ceny żywca wieprzowego w krajach Unii Europejskiej w 23...
Duńczycy na początku czerwca opublikowali również cenę warchlaków w trzech grupach zdrowotnych. Ich notowania pozostały na poziomie sprzed tygodnia.
 
Za warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 450 DKK, czyli niemal 267 zł za sztukę.
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 430 DKK, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 257 zł.
 
Z kolei warchlaki konwencjonalne kosztują 420 DKK, czyli około 251 zł za zwierzę. 
 
Ustalone notowania warchlaków obowiązuje od 8 do 14 czerwca 2020 r.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA