Ceny świń są wyższe. Czy wzrośnie też produkcja?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-02-2024,9:00 Aktualizacja: 20-02-2024,5:08
A A A

Tanie zboże i wysokie ceny świń mogą dać dodatkowy impuls do powiększania produkcji trzody chlewnej.

Cena tuczników w Niemczech w ostatnich notowaniach VEZG wzrosła o kolejne 5 centów do wysokości 2,15 euro za kg (wbc).

– Podaż żywca jest niewystarczająca w stosunku do potrzeb przetwórstwa. Pojawiły się optymistyczne nastoje wśród producentów świń co do dalszego rosnącego trendu cen skupu – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG dodając:

– Niektóre unijne przetwórnie są zainteresowane nawet powiększaniem zapasów.

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Ceny tuczników rosną. Ile dołożą zakłady mięsne?

Tuczniki w Niemczech kosztują obecnie 2,15 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP z 14 lutego (4,3435), jest to 9,33 zł za kg wbc. – Rynek wieprzowiny bardzo mocno galopuje w górę! Przed tygodniem...

Ceny tuczników w ubiegłym tygodniu w notowaniach ISN wzrosły w wielu krajach UE.

Tuczniki we Francji podrożały o 1 cent, w Hiszpanii o 2 centy, w Irlandii o 4 centy, a w Austrii o 7 centów. W Holandii notowania wzrosły o 10, a w Belgii aż o 11 centów.

Belgia ponadto ponownie uzyskała dostęp do rynku chińskiego. Jak podaje KZP-PTCH POLPIG, pierwszy transport wieprzowiny jest właśnie w drodze do Państwa Środka.

Produkcja wieprzowiny maleje

Przetwórnie trzody chlewnej w krajach unijnych przygotowują się do restrukturyzacji związanej z niższą produkcją wieprzowiny.

Średni spadek wolumenu produkcji w 2023 r. w UE, według danych Eurostat, wyniósł 6,8%.

Redukcja produkcji wieprzowiny w ubiegłym roku wystąpiła w Danii (-21,0%), Holandii (-13,6%), w Belgii (-9,7%), Niemczech (-6,8%), Francji (-4,2%), Hiszpanii (-3,9%) i Polsce (-2,5%).

Hoduj z Głową Świnie, maciory, lochy, prosięta, warchlaki, tuczniki, Apra, genomika, żywienie, hodowla, ASF, dobrostan

Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo

Skąd się biorą stereotypie u świń? Jakie są zimowe wyzwania na odchowalni i tuczu oraz czy hodowcy i producenci świń będą będą w końcu mówić jednym głosem? Ukazał się najnowszy numer dwumiesięcznika „Hoduj z Głową Świnie”....

– Ograniczone wykorzystanie mocy linii ubojowych i mocy przetwórczych w UE wymuszają działania restrukturyzacyjne w wielu firmach – mówi Aleksander Dargiewicz.

Pogłowie świń wzrośnie?

Na koniec grudnia 2023 r. krajowe pogłowie świń wzrosło rok do roku o 1,5%, a macior o 11,9%.

Trend wzrostowy może się jeszcze utrzymać przez następne miesiące.

– W Polsce tanie zboże i wysokie ceny świń mogą dać dodatkowy impuls do powiększania produkcji trzody chlewnej – komentuje Dargiewicz.

Ceny żywca wieprzowego w monitorowanych ubojniach w ubiegłym tygodniu wzrosły o około 30 groszy za kilogram.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA