Wieprzowina nadal droga. W maju jej ceny w Europie wyraźnie rosły
Wieprzowina w klasie E w Unii Europejskiej w maju kosztowała średnio 136,85 EUR za 100 kg, tj. ok. 6,04 zł za kilogram. To 7,3 proc. więcej niż w kwietniu, ale zarazem 3,6 proc. mniej niż w maju 2015 roku - informuje Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus” na podstawie informacji FAMMU/FAPA.
Ceny wieprzowiny najbardziej wzrosły w tym czasie w Rumunii, o 15,2 proc., Portugalii o 13,5 proc., w Niemczech o 9,1 proc., w Luksemburgu i Hiszpanii o 9,0 proc., a także w Holandii i Austrii o 8,7 proc. i na Węgrzech o 8,2 proc.
Podwyżki cen tuczników odnotowano w 23 krajach Wspólnoty. W Polsce były one wyższe o 7,3 proc. w porównaniu do kwietnia i wyniosła 136,86 EUR za 100 kg, tj. ok. 6,04 zł/kg. Tym samym była o 2 proc. niższa niż rok wcześniej i zarazem nieznacznie wyższa niż średnia dla całej Wspólnoty. Producenci tuczników w Polsce otrzymywali w maju wyższe ceny niż hodowcy w Danii, o 6,2 proc. oraz w Niemczech o 4,9 proc.
Wzrost cen wieprzowiny w maju zdaniem analityków FAMMU/FAPA wynika z kumulacji długich weekendów oraz dobrej pogody i sezonu grillowego. To także zasługa Mistrzostw Europy w piłce nożnej we Francji.
Spadki cen wieprzowiny w maju odnotowano jedynie w trzech krajach tj. w Estonii o 1,2 proc., Finlandii o 0,6 proc. oraz w Szwecji o 0,2 proc.