ASF mocno wpływa na rynek świń i ceny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
08-12-2021,13:30 Aktualizacja: 08-12-2021,12:30
A A A

"ASF wpływa znacząco na zmiany w strukturze produkcji. Obserwujemy odchodzenie małych gospodarstw od utrzymywania świń. Jednocześnie rośnie koncentracja i integracja produkcji trzody chlewnej. Powstaje coraz więcej profesjonalnych ferm" - czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Pogłowie świń, według szacunków POLPIG, w pierwszym kwartale 2022 r. spadnie poniżej 10 mln sztuk, a liczba macior poniżej 700 tysięcy. Tym samym krajowa produkcja coraz bardziej będzie uzależniała się od importu prosiąt i wieprzowiny.

Producenci tuczników z obszaru z ograniczeniami III wciąż mają trudności ze sprzedażą żywca.

Raport Wieprzowina - Nowa perspektywa, Witold Choiński, Polskie Mięso, Tomasz Schwarz, opłacalność produkcji tuczników

Opłacalność produkcji świń? Masowe rezygnacje są odpowiedzią

Hodowcy trzody chlewnej w Polsce masowo rezygnują z produkcji świń. Działalność ta w latach 2018 - 2020 była niedochodowa. W tym roku kryzys na rynku jeszcze się pogłębił. Raport "Wieprzowina - Nowa perspektywa" to pierwsze od lat...

"Spotykaliśmy się w przypadkami, kiedy sieci odmawiały dystrybucji wieprzowiny z okrągłym znakiem, potęgując tym samym problemy rolników związane ze zbyciem świń w tych strefach" informuje POLPIG.

Zakłady mięsne w wyniku takiego działania znacząco ograniczały skup surowca w strefie czerwonej. W rezultacie ceny skupu żywca utrzymują się tam na niższym poziomie.

KZP-PTCH POLPIG podkreśla również, że pod koniec tego roku może nastąpić załamanie w łańcuchach dostaw żywca od tych producentów, którzy nie posiadają zatwierdzonego planu bezpieczeństwa biologicznego, a wcześniej sprzedawali świnie do rzeźni zlokalizowanej poza strefą II i III.

"Czy dojdzie do załamania rynku zależy od odsetka rolników, którzy nie zatwierdzą planów bezpieczeństwa biologicznego. Mamy nadzieję, że będzie on mały i nie utrudni handlu w okresie przedświątecznym" podsumowuje POLPIG.

Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Tagi:
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA