Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia
Resort rolnictwa wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców w sklepach do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie dopiero 30 września.
Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę grafiką z flagą państwa, z którego pochodzi - poinformował resort rolnictwa.

Koronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
Ministerstwo wyjaśniło, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania - oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego - również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
Obowiązek umieszczania grafiki z flagą państwa, z którego pochodzi mięso, uzupełni informację, która zgodnie z obowiązującym prawem musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa.
Resort wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie 30 września.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Restrykcje KE wobec polskiego drobiarstwa zniszczą ten sektor. Branża nie ma wątpliwości
-
Pryszczyca. Trwają szkolenia i walka z dezinformacją
-
Polska jest przygotowana na utylizację martwych zwierząt z powodu pryszczycy
-
Grypa ptaków. UE rozważa czasowy zakaz zasiedleń kurników w Polsce
-
Jakie są wskaźniki rozrodu ocenianych stad mlecznych?
-
Grypa ptaków już w 78 gospodarstwach. 6,5 mln wybitych ptaków
-
Niemcy wolne od pryszczycy. Wirus nie przedostał się z Brandenburgii do Polski
-
412 przesyłek zwierząt ze Słowacji trafiło do Polski. Wszystkie były zdrowe
-
Sektor mięsny w Polsce podcina gałąź, na której siedzi
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 2/2025
-Oblicza skrobi
-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu
-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego
-
18-03-2025,13:10
eMastitis po raz pierwszy. Antybiotyki można skutecznie ograniczać
-
17-03-2025,12:40
Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
-
07-03-2025,10:30
O genetyce przyszłości dyskutowano w Żninie
-
07-03-2025,3:55
O dokarmianiu dolistnym na wykładzie ze Szczegółowej Uprawy Roślin
-
04-03-2025,11:40
Polski autonomiczny wóz paszowy od Euromilk
-
28-02-2025,10:10
Hipokalcemia subkliniczna - poważny problem w okresie poporodowym
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo