Od 30 września mięso w sklepach z flagą kraju pochodzenia
Resort rolnictwa wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców w sklepach do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie dopiero 30 września.
Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego w sklepach na wagę grafiką z flagą państwa, z którego pochodzi - poinformował resort rolnictwa.
Koronawirus mocno uderzył w producentów wołowiny
Ministerstwo wyjaśniło, że celem nowelizacji rozporządzenia było wprowadzenie na etapie sprzedaży detalicznej wymogu umieszczania - oprócz informacji słownej o państwie pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego - również informacji pod postacią grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia.
Obowiązek umieszczania grafiki z flagą państwa, z którego pochodzi mięso, uzupełni informację, która zgodnie z obowiązującym prawem musi być udostępniana konsumentom w obiektach handlowych na wywieszce umieszczonej w widocznym miejscu, towarzyszącej bezpośrednio prezentacji mięsa.
Resort wskazał, że biorąc pod uwagę czas na dostosowanie się sprzedawców do nowych przepisów, uwzględniono 90-dniowy okres przejściowy. Oznacza to, że rozporządzenie wejdzie w życie 30 września.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)
-
Choroba niebieskiego języka. Są kolejne ogniska u bydła!
-
Kolejne ognisko rzekomego pomoru drobiu na Mazowszu
-
Grypa ptaków potwierdzona po niemal miesiącu przerwy od choroby
-
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
Chiny głównym celem dla drobiarzy. Zdobywamy też inne rynki
-
Cena mleka znowu wzrosła. Najdrożej jest na Lubelszczyźnie
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja Weterynaryjna szkoli lekarzy i hodowców
-
Krajowe tuczniki czekają w kolejce do sprzedaży. Dlaczego?
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?