Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej w 2014 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały 934 tys. ton mięsa owczego i koziego. To o 1 proc. mniej niż rok wcześniej.
Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej w 2014 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały 934 tys. ton mięsa owczego i koziego. To o 1 proc. mniej niż rok wcześniej.
Największe cięcia w produkcji odnotowano w Hiszpanii (14 tys. ton) oraz we Włoszech (12 tys. ton.) - informuje FAMMU/FAPA. Zdaniem Brukseli utrzymanie powiązania dopłat bezpośrednich z produkcją wpłynie w niektórych krajach UE na zatrzymanie zwierząt w stadach oraz czasową redukcję liczby ubojów. Według ekspertów KE w bieżącym roku możliwy jest nawet niewielki wzrost produkcji tych rodzajów mięsa.
Przed rokiem kraje Unii sprowadziły 188 tys. ton mięsa owczego oraz koziego, czyli o 6,2 proc. mniej niż rok wcześniej. To efekt niższego importu z Nowej Zelandii, która ukierunkowała sprzedaż na Chiny. Według prognoz ekspertów w br. przywóz obu gatunków mięs do Wspólnoty zwiększy się o 1 proc.
Z kolei unijny eksport mięsa owczego spadł przed rokiem aż do 12 proc., ale o 7,7 proc. w górę poszła sprzedaż żywca. I podobnie ma być w najbliższych dwóch latach.