Mięso jest zdrowe i potrzebne. 6 czerwca ma swoje święto

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-12-2024,13:30 Aktualizacja: 02-12-2024,13:17
A A A

Mięso, czyli białko zwierzęce stanowi filar bezpieczeństwa żywnościowego. Człowiek nie może bez niego funkcjonować.

– Ustanowienie Światowego Dnia Mięsa jest wyrazem naszego przekonania o fundamentalnej roli białka zwierzęcego dla zdrowia człowieka – podkreśla Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku Polskie Mięso.

Takiego święta nie ma zarówno w polskim, jak i światowym kalendarzu. Jest za to wiele różnego rodzaju światowych świąt weganizmu i wegetarianizmu.

– Doszedłem więc do wniosku, że musimy stworzyć swoje, chociażby dla zachowania równowagi – dodaje Strzelecki.

emisja gazów cieplarnianych, bydło mleczne, bydło mięsne, GHG, ocieplenie i zmiany klimatu, rolnictwo, przemysł

Polska liderem obniżania emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa

Hodowlę zwierząt obwinia się o wzrost emisji gazów cieplarnianych (GHG), a w konsekwencji ocieplenie i zmiany klimatu. Nie obwiniajmy krów, tylko odnośmy się do faktów. A te są takie, że lawinowo rosną emisje z transportu, a...

Dlaczego pomysłodawcy zdecydowali się na tę datę? Ponieważ w Polsce jest wówczas najlepszy okres na spożycie mięsa, sezon grillowy już trwa od początku maja, a także organizowanych jest wiele plenerowych imprez.

– Po drugie nikomu na całym świecie ona się nie pomyli, ponieważ będzie zapisywana zawsze tak samo, czyli 6 miesiąc i 6 dzień. Chcę podkreślić, że nasz związek nie jest właścicielem tej daty – tłumaczy Jacek Strzelecki, dodając:

– Każdy może celebrować nasze święto według własnych potrzeb. Wiem, że niektórzy prezesi firm już teraz planują na ten czas promocje, co oczywiście będzie korzystne dla konsumentów.

Mięso jest zdrowe i potrzebne

Jacek Strzelecki podkreśla, że za ustanowieniem Światowego Dnia Mięsa przemawia również fakt pojawienia się w mainstreamowych i społecznościowych mediach wielu nieprawdziwych informacji na temat mięsa.

– Niemal każdego dnia możemy przeczytać lub usłyszeć, że jest ono trucizną, czy główną przyczyną nowotworów. Doszło do tak absurdalnej sytuacji, w której musimy przekonywać społeczeństwo o tym, że człowiek nie może funkcjonować bez białka zwierzęcego – mówi Strzelecki, dodając:

– Zwłaszcza młody organizm bardzo go potrzebuje. To tak, jakbyśmy powiedzieli, że musimy oddychać, żeby żyć – podkreśla prezes związku.

Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA