Ubojnie i zakłady mięsne ogniskami infekcji koronawirusa
Niemieckie ubojnie i zakłady mięsne stają się ogniskami nowych infekcji koronawirusa. To wynik złych warunków, w jakich pracują i mieszkają pracownicy pochodzący głównie z Rumunii i Bułgarii.
Zakład mięsny w Coesfeld w Nadrenii Północnej-Westfalii został czasowo zamknięty. Do niedzieli u ponad 200 z ok. 1200 pracowników firmy wykryto koronawirusa. Media w ostatnich tygodniach wskazywały na wiele zakładów mięsnych, które stały się ogniskami nowych infekcji Covid-19.
Koronawirus zamyka ubojnie. Wołowina może sporo podrożeć
Sytuacja jest wynikiem problemów branży mięsnej, które są znane do dawna - twierdzi "Sueddeutsche Zeitung". Tysiące pracowników sezonowych "harują w nędznych warunkach, mieszkają w ciasnych, wieloosobowych noclegowniach i często są narażeni na samowolę pracodawców".
Ich trudne położenie dodatkowo pogarsza fakt, że są zatrudniani nie bezpośrednio przez firmy, ale przez pośredników.
"Zakłady muszą być kontrolowane częściej i lepiej, a główne osoby odpowiedzialne w firmach muszą być bardziej konsekwentnie pociągane do odpowiedzialności" - skomentował sytuację Anton Hofreiter z partii Zielonych.
Jak podaje "Sueddeutsche Zeitung" również Hubertus Heil, federalny minister pracy zwrócił się do swoich odpowiedników na szczeblu landowym, aby ochronę pracowników sezonowych w przemyśle mięsnym poddać ściślejszej kontroli.
Partia Die Linke (Lewica) na podstawie danych rządowych wyliczyła, że liczba kontroli podejmowanych przez organy ds. zdrowia i bezpieczeństwa pracowników w latach 2008-2018 zmniejszyła się o ponad połowę.
Wyliczenia wskazują także, że w kraju związkowym Nadrenia Północna-Westfalia, na terenie którego znajduje się obecnie zamknięty zakład w Coesfeld, 4 z 5 kontroli zostało przerwanych.
Heike Harstick, szef Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Mięsnego, bronił branży na łamach gazety twierdząc, że nie ma szybkiego i łatwego rozwiązania.
Ostrzegł, że wzrost kosztów z powodu zaoferowania wszystkim pracownikom osobnego zakwaterowania może spowodować, że zakłady mięsne przestaną być konkurencyjne.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)