Inne
RSS-
13-12-2019,14:00
Czy Europejczycy będą jedli więcej mięsa?
Spożycie mięsa w Unii Europejskiej na przełomie kolejnych lat odnotuje nieznaczny spadek o około 1,1 kg na osobę na rok. W 2030 r. według prognozy konsumpcja mięsa na jednego mieszkańca wyniesie 68,7 kg. -
13-12-2019,10:40
Branża mięsna stawia na jakość wyrobów
Do produktów oznaczonych QAFP konsument może mieć zaufanie, bowiem znak ten gwarantuje, że na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady pozwalające na uzyskanie najwyższej jakości mięsa. -
12-12-2019,14:30
Większość z nas jest przeciw przemysłowej hodowli zwierząt
Koalicja Społeczna Stop Fermom Przemysłowym opublikowała raport z badania sprawdzającego stosunek Polaków do hodowli przemysłowej. Wynika z niego, że przeciwników tego rodzaju chowu jest więcej niż zwolenników. -
30-11-2019,12:00
Prokuratura postawiła zarzuty w sprawie wywozu tygrysów
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że 20 listopada prokurator Prokuratury Okręgowej w Lublinie zawiesił w wykonywaniu czynności służbowych osobę zajmującą stanowisko Granicznego Lekarza Weterynarii w Koroszczynie w pełnieniu tej funkcji. -
27-11-2019,12:30
Pogłowie owiec mocno idzie w górę. Specjalny program przynosi efekty
Regionalny program "Owca Plus" od 12 lat wspiera w województwie śląskim hodowlę owiec i kóz, a także ochronę bioróżnorodności Beskidów oraz Jury Krakowsko–Częstochowskiej. -
23-11-2019,10:45
Czy rzepak może zastąpić soję w żywieniu zwierząt?
W Polsce rocznie produkujemy około 2,5 mln ton rzepaku, który jest uprawiany na obszarze 845 tysięcy hektarów. Wytwarzamy ok. 1,5 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, z czego niemal połowę eksportujemy.