Hodowcy bydła, trzody chlewnej oraz drobiu spotkali się w połowie lutego w Łodzi. Tradycyjnie jak co roku odbyły się tam Targi Ferma.
- Uruchomienie własnej małej ubojni zwierząt jest szansą na zwiększenie dochodów rolnika - przekonuje Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Od 18 lutego weszły w życie przepisy umożliwiające taki ubój. Szef resortu zauważył,...
Ferma 2020 odbyła się w dniach 14-16 lutego w hali EXPO oraz MOSiR w Łodzi. Spotkanie zostało zorganizowane przez DLG AgroFood Sp. z o. o.
Podczas trzydniowej wystawy swoje oferty przedstawiły firmy obsługujące sektor bydła mlecznego, mięsnego, trzody chlewnej oraz drobiu.
Rolnicy mogli również uczestniczyć w licznych konferencjach, prelekcjach i panelach dyskusyjnych.
W czasie wykładów poruszono między innymi tematy dotyczące zmian klimatycznych, poprawy efektywności bydła opasowego, żywienia bydła mięsnego, użytkowania pastwisk, opłacalności produkcji świń, oceny poziomu bioasekuracji, a także wykorzystania żyta w żywieniu zwierząt.
Odbyły się również panele dyskusyjne i debata w czasie których rozmawiano o przyszłości produkcji bydła mięsnego w Polsce, wyzwaniach polskiego rolnictwa w obliczu Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska.
Odwiedzający targi goście mieli również do dyspozycji Strefę Wiedzy przygotowaną przez specjalistów z firmy Sano. Eksperci udzielali indywidualnych porad dla hodowców bydła, trzody chlewnej i drobiu.
Komisja Konkursowa składająca się z członków Łódzkiej Izby Rolniczej nagrodziła produkty wystawców. Wręczono 16 Złotych Medali i 9 Znaków Nowość.