Rzeźnie rolnicze można uruchamiać od 18 lutego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-02-2020,8:45 Aktualizacja: 17-02-2020,8:50
A A A

Zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz od okolicznych rolników będzie można ubijać w rzeźniach rolniczych zlokalizowanych w gospodarstwie. 18 lutego wchodzą w życie przepisy ułatwiające taki ubój.

Chodzi o rozporządzenie ministra rolnictwa "w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw".

krowy rażone prądem, nagrania w rzeźni, kontrole, dobrostan,

Ruszyły kontrole ubojni po emisji materiału TVN o złym traktowaniu krów

Główny lekarz weterynarii w związku z emisją programu TVN pod tytułem ”Krowy rażone prądem, drastyczne nagrania w ubojni” wydał komunikat. Zapewnia w nim, że ruszyły wzmożone kontrole zakładów oraz podmiotów...

O możliwości uruchomienia małych ubojni w gospodarstwie rolnym mówił Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa już pod koniec ub.r. W jego ocenie, pozwoli to rolnikowi na pominięcie pośredników, czyli skrócenia łańcucha od pola do stołu i uzyskania przez rolnika dodatkowego dochodu ze sprzedaży własnego mięsa i wędlin.

Nowe przepisy stawiają znacznie mniejsze wymagania organizacyjne małym ubojniom niż w przypadku rzeźni o dużych zdolnościach produkcyjnych.

Ułatwienia dotyczą konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia pomieszczeń rzeźni rolniczych i stanowią krajowe środki dostosowujące do przepisów unijnych.

Uproszczenia dotyczą przykładowo: liczby pomieszczeń w rzeźni rolniczej i czynności, jakie mogą być wykonywane w tych pomieszczeniach (rzeźnia rolnicza będzie mogła składać się z co najmniej jednego pomieszczenia), sposobu i miejsca przechowywania mięsa pakowanego i niepakowanego, szatni lub miejsc zmiany odzieży i obuwia dla pracowników rzeźni, systemu urządzeń do odkażania narzędzi.

małe ubojnie zwierząt w gospodarstwach, jan krzysztof ardanowski,kolno, sprzedaż mięsa przez rolników

Gospodarstwa będą mogły prowadzić małe ubojnie

Od połowy lutego w gospodarstwach rolnych będzie można prowadzić małe ubojnie zwierząt - poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. Dodał, że rolnicy będą mogli później sprzedawać takie mięso. Szef resortu podczas odbywającej...

W tego typu zakładach podmioty będą mogły poddawać ubojowi zwierzęta utrzymywane we własnym gospodarstwie, jak również zwierzęta innych podmiotów utrzymywane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym usytuowana jest rzeźnia, lub w powiatach sąsiednich.

Możliwe będzie również dokonywanie rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt.

Liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej w danym dniu będzie limitowana. Istotne są limity, regulujące dobową liczbę zwierząt, możliwych do uśmiercenia.

Na przykład dla drobiu albo zajęczaków wynosi 50 sztuk (18 250), a świń (w zależności od wagi) - 6-10 sztuk (2190/3690). Przy czym limity będą mogły być podwyższone pod pewnymi warunkami i za zgodą powiatowego lekarza weterynarii.

Podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze, poza wymogami zawartymi w rozporządzeniu, będą musiały spełniać także inne wymagania określone dla rzeźni w innych przepisach prawa krajowego lub unijnego, dotyczących, np. kryteriów mikrobiologicznych dla mięsa, łańcucha chłodniczego, czy kwalifikacji osób dokonujących uboju.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA