Inne
RSS-
04-12-2020,10:05
Wielka Brytania zakaże eksportu żywych zwierząt?
Zakaz eksportu żywych zwierząt w celu ich uboju lub dalszego tuczu chce wprowadzić Wielka Brytania. Przepisy mają wejść w życie pod koniec 2021 r. -
04-12-2020,9:25
Hodowcy sceptyczni w sprawie etykietowania produktów zwierzęcych
Zdaniem organizacji Copa-Cogeca, oznaczenia dobrostanu zwierząt na etykietach muszą być czytelne po to, aby zachęcić konsumentów do płacenia więcej za żywność wyprodukowaną w wyższych standardach dobrostanowych. -
03-12-2020,15:30
Obóz koncentracyjny dla zwierząt? Skandaliczne określenie
Związek Polski Przemysł Futrzarski wyraźnie potępia sposób obchodzenia się zwierzętami widoczny w opublikowanym materiale: "To jest obóz koncentracyjny dla zwierząt". -
03-12-2020,13:55
Mięso z laboratorium dostępne w restauracjach w Singapurze
Produkt imitujący mięso drobiowe produkowany w laboratorium jest juz dostepny w singapurskich restauracjach. Firma hoduje komórki mięsa kurczaka w bioreaktorze o pojemności 1200 litrów, a następnie łączy je ze składnikami roślinnymi. -
03-12-2020,13:50
Hodowle norek będą wybijane w przypadku zakażenia SARS-CoV-2
Fermy zwierząt futerkowych są monitorowane od maja. Do tej pory przeprowadzono 280 kontroli (jest ich 840, w tym norek 340) i nie potwierdzono żadnego zakażenia SARS-CoV-2 - poinformował Główny Lekarz Weterynarii Bogdan Konopka. -
02-12-2020,13:45
Zwierzęce "bąki" są liczone. Dane mogą mieć poważne konsekwencje
Emisja ekwiwalentu CO2 z fermentacji jelitowej zwierząt w przeliczeniu na 1 ha wynosi - według danych GUS - w Polsce 0,9 t. Najmniejsza jest w Bułgarii - 0,3t/ha, a największa w Holandii - 4,54 t/ha. Średnia dla UE wynosi 1,07 t/ha,