Inne
RSS-
02-02-2019,12:50
Agro Days 2019. Hodowcy przyjechali do Warszawy
Agro Days. Dni Hodowcy czyli targi przeznaczone dla hodowców bydła, drobiu, trzody chlewnej, ekspertów oraz wszystkich, którzy interesują się branżą agro rozpoczęły się dzisiaj 2 lutego w Global Expo w Warszawie. -
01-02-2019,11:25
Produkcja wieprzowiny przestaje się opłacać. Drób i wołowina mają się dobrze
Według danych MRiRW w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2018 roku eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 367 tys. ton (+3,3 proc. r/r.), a import wzrósł o blisko 8 proc. do 562 tys. ton. Deficyt w handlu pogłębił się o 18 proc. w skali roku. -
31-01-2019,10:25
Powstanie międzynarodowe centrum przeciwko antybiotykooporności
Antybiotykooporność stanowi coraz większe zagrożenie dla zwierząt i ludzi. Do 2050 r. liczba osób opornych na antybiotyki może wzrosnąć dziesięciokrotnie. Stworzenie międzynarodowego centrum przeciwko antybiotykooporności ma temu zapobiec. -
30-01-2019,14:00
Opracowano plan rozwoju białek roślinnych w UE
Rozwój białek roślinnych w Europie przedstawiła Komisja Europejska. W ich opinii należy skoncentrować się na badaniach, technologii i innowacjach, które będą wspierać wzrostu produkcji białka. -
24-01-2019,14:40
Protest w inspekcji weterynaryjnej zagraża bezpieczeństwu żywności
Inspekcja weterynaryjna z każdym rokiem masowo traci wykwalifikowaną kadrę. Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej oraz 12 innymi organizacji branżowych stanowi to zagrożenie bezpieczeństwa żywności w kraju. -
18-01-2019,11:25
Ruszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Spożycie wieprzowiny od kilku lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie - ok. 40 kg na osobę, natomiast silnie rośnie spożycie kurczaków. W 2000 r. statystyczny Polska zjadał 14,7 kg drobiu, w 2018 r. - 28 kg.