Inne
RSS-
14-11-2018,12:20
Dobrostan zwierząt pod lupą. Jest wiele do poprawy w tym zakresie
Działania UE na rzecz dobrostanu zwierząt są pozytywne, ale zdaniem kontrolerów ETO, należy zmniejszyć dystans między ambitnymi celami a wdrażaniem w terenie. -
31-10-2018,11:20
Obowiązkowe pomiary hałasu w obiektach inwentarskich
Pomiary hałasu są wymagane w związku z eksploatacją instalacji do chowu i hodowli drobiu lub świń o obsadzie większej niż 40 000 stanowisk dla drobiu, 2 000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior. -
31-10-2018,10:40
Pasze GMO będzie można stosować jeszcze przez dwa lata
Udział śruty sojowej w pokryciu zapotrzebowania na białko paszowe w Polsce wynosi ok. 62 proc., 23 proc. białka pochodzi z komponentów rzepakowych, ok. 7,5 proc. ze śruty słonecznikowej, a tylko 6,5 proc. z nasion roślin strączkowych. -
25-10-2018,16:00
Antybiotyki prewencyjnie tylko do 2022 roku
Zwierzęta hodowlane od 2022 roku nie będą mogły otrzymywać profilaktycznie antybiotyków. Parlament Europejski zatwierdził właśnie nowe przepisy w tej sprawie. -
18-10-2018,10:50
Pasze coraz droższe. Dla trzody chlewnej ceny poszły w górę o ponad 10 procent
Według danych GUS, w pierwszych siedmiu miesiącach br. wytwórczość pasz dla zwierząt gospodarskich w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, sięgnęła 5,7 mln ton i była o prawie 4 proc. wyższa rok do roku. -
17-10-2018,9:30
Mięso z probówki zastąpi tradycyjnie wytwarzane? Ma być tanie i zdrowe
Czyste mięso wytwarza się przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych. Otrzymany w hodowli produkt jest prawdziwym mięsem, tak też smakuje, ale do tego jest wolny od bakterii E. coli, salmonelli i antybiotyków.