Inne
RSS-
25-12-2019,8:00
Salmonella najczęściej spotykana bakteria w żywności
Salmonelloza była drugą najczęściej zgłaszaną infekcją żołądkowo-jelitową u ludzi w krajach unijnych. Obecność tych bakterii najczęściej potwierdzano w jajach. -
22-12-2019,10:00
Agencja czeka na spisy zwierząt
Ostateczny termin przeprowadzenia aktualnego spisu upływa dokładnie 12 miesięcy od daty dokonania poprzedniego spisu. Jeśli wykonano 28 grudnia 2018 r., to kolejny musi być zrobiony najpóźniej do 28 grudnia 2019 r. -
15-12-2019,13:00
Ile kosztują pasze dla zwierząt w grudniu?
Zboża paszowe są nieco droższe, dlatego popularność zyskują inne komponenty białkowe, które do tej pory nie cieszyły się dużym zainteresowaniem. -
15-12-2019,9:50
Jak postępować z żywymi rybami? Weterynaria odpowiada
Przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami. Główny lekarz weterynarii informuje, jakie należy stosować zasady w trakcie uśmiercania ryb. -
13-12-2019,14:00
Czy Europejczycy będą jedli więcej mięsa?
Spożycie mięsa w Unii Europejskiej na przełomie kolejnych lat odnotuje nieznaczny spadek o około 1,1 kg na osobę na rok. W 2030 r. według prognozy konsumpcja mięsa na jednego mieszkańca wyniesie 68,7 kg. -
13-12-2019,10:40
Branża mięsna stawia na jakość wyrobów
Do produktów oznaczonych QAFP konsument może mieć zaufanie, bowiem znak ten gwarantuje, że na wszystkich etapach produkcji przestrzegane są zasady pozwalające na uzyskanie najwyższej jakości mięsa.