Co z produkcją zwierzęcą w sytuacji kwarantanny pracowników?
Bezpieczeństwo żywnościowe kraju wymaga stworzenie "zielonego korytarza" dla producentów i dostawców żywności. Tak uważa Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Hodowcy i producenci zwierząt zasługują na szczególną uwagę. Objęcie kwarantanną rolników lub pracowników obsługi może znacząco obniżyć dobrostan zwierząt.
"W samym sektorze produkcji trzody chlewnej 11,2 mln sztuk świń utrzymywanych jest w ok. 160 tys. gospodarstw. Pozostawienie gospodarstw bez podstawowej opieki spowoduje szybką śmierć zwierząt i stworzy olbrzymie, dodatkowe zagrożenie biologiczne dla społeczeństwa" czytamy w liście skierowanym przez KZP-PTCH POLPIG do ministra rolnictwa.
Hodowcy i przemysł mięsny są przygotowani na koronawirusa?
Hodowcy zwierząt oraz pracownicy ferm i gospodarstw, zdaniem związku, powinni mieć możliwość opieki nad zwierzętami nawet w okresie kwarantanny. Aby było to możliwe należy wprowadzić pewne procedury.
Pracownicy powinni rozpoczynać pracę w różnych godzinach tak, aby ograniczyć możliwość wzajemnego kontaktu. Związek podkreśla, że według badań maksymalny czas utrzymywania się wirusa w otoczeniu to 30 minut.
Osoby zajmujące się obsługą zwierząt powinny indywidualnie dojeżdżać do pracy aby unikać bezpośredniego kontaktu z innymi osobami.
Pracownicy powinni być zobowiązani do przebywania w miejscu kwarantanny poza godzinami pracy oraz do zachowania zasad higieny.
Koronawirus zagraża dobrostanowi zwierząt
W trakcie pracy powinien obowiązywać zakaz bezpośrednich kontaktów między pracownikami. Pracodawca powinien im zapewnić kontakt telefoniczny.
Pracodawca powinien zapewnić pracownikom codzienną zmianę odzieży na czystą oraz, o ile to możliwe, maski, okulary ochronne i kombinezon dla każdego pracownika, a także zobligować ich do codziennego pomiaru własnej temperatury ciała przed przyjściem do pracy.
Pracodawca powinien również zapewnić środki do mycia i dezynfekcji nie tylko w czasie przechodzenia przez śluzę sanitarną, ale również w budynkach inwentarskich.
Pomieszczenia socjalne powinny być codzienne myte i dezynfekowane również przy użyciu generatorów ozonu oraz lamp uv.
Organizacje z rynku mleka reagują na epidemię koronawirusa
W przypadku pojawienia się objawów choroby jak gorączka, kaszel lub problemy z oddychaniem) lub wystąpienia innych objawów "grypopodobnych" lub oddechowych, pracownik zobowiązany jest do natychmiastowego wezwania pomocy medycznej. Nie należy przy tym odwiedzać gabinetu lekarza rodzinnego lub SOR, ale należy zasięgnąć porady telefonicznej.
Pracownicy, w przypadku kontaktu z osobą wykazującą objawy zarażenia, powinni poinformować służby medyczne oraz pracodawcę.
"Przyjęcie tych zasad umożliwiłoby, w przypadku zakażenia jednego z pracowników, dalszą pracę pozostałej załodze bez konieczności ciągłego przebywania na kwarantannie domowej czytamy w liście KZP-PTCH POLIPIG do ministra rolnictwa.
Pełną treść listu KZP-PTCH POLIPIG do ministra rolnictwa znajdziesz TUTAJ.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)